Vattennivåer väntas sjunka först efter jul

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Mälaren kan bara rinna ut via Stockholm och Södertälje, och nu är slussarna fullt öppna. Ändå är vattnet väldigt högt, vilket gör att det finns risk för översvämning runt hela sjön. Arkivbild.

NYHETER

Det rekordhöga vattenståndet runt Mälaren fortsätter. Först efter julhelgen kan vattnet börja sjunka undan. Men det kommer att dröja innan någon förändring märks tydligt.

Blötan och översvämningarna fortsätter. Inte på 20 år har vattnet nått så högt i Södermanlands, Västmanlands och Stockholms län. Regnet under natten har också gjort att flödena ökat något i Stockholms län.

Stockholms hamnar, som ansvarar för att reglera Mälaren, försöker släppa ut så mycket vatten det bara går, men slussarna är redan fullt öppna.

– Vi tappar ut mer vatten ur Mälaren än vad som rinner till. I dag forsar det ut ännu mer vatten ur Mälaren till Östersjön än tidigare, över 800 kubikmeter per sekund släpps ut nu, säger Torbjörn

Han tror att vattenståndet nått sin kulmen nu. Men Mälaren är trög, förklarar han, så det tar tid att se någon ändring i vattenståndet. Trots att slussarna i både Stockholm och Södertälje släpper ut så mycket vatten som det går.

Markägare hårt drabbade

Många markägare har drabbats hårt av översvämningar runt om Mälaren och på andra ställen, berättar han.

– Det är mark och vägar som svämmat över, och många bryggor har skadats. Men det är så när man bor nära vatten.

SMHI gör varje dag prognoser för vattenståndet, och läget nu är ungefär som det varit de senaste dagarna.

– Prognosen ser ut ungefär som tidigare. Vattennivån i Mälaren ligger stilla, men det är högt vattenstånd. Det kommer att vara högt ett tag, säger Anna Eklund, vakthavande hydrolog på SMHI.

Minskar långsamt efter jul

Först efter julhelgen kan vatten börja sjunka undan något.

– Då börjar det minska, men minskningen går långsamt, säger hon.

SMHI har i flera veckor haft klass 1-varningar för höga vattenflöden i Mellansverige, bland annat i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Stockholms och delar av Västra Götalands län.

Publicerad: