Från BP till Juventus – Kulusevskis resa

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
Dejan Kulusevski gjorde A-landslagsdebut mot Färöarna (3–0) på Friends arena i Solna den 18 november. Arkivbild.

13 år efter att han började spela fotboll i Brommapojkarna är han klar för Juventus.

Dejan Kulusevski har haft en kometkarriär och 19-åringens internationella genombrott har varit monumentalt.

Här är Kulusevskis väg till en av världens största fotbollsklubbar.

+ 2000

Dejan Kulusevski föds den 25 april och växer upp i Stockholmsförorten Vällingby. Pappan Stefan är född i Sverige, men har nordmakedonska föräldrar. Mamman Katica är född i Nordmakedonien och flyttade till Sverige som 20-åring. Dejan får därför dubbla medborgarskap.

+ 2006

Börjar spela fotboll i Brommapojkarna.

+ 2015

Som 15-åring provspelar Kulusevski för serie A-laget Atalanta och han skriver sedan på ett kontrakt. Övergången leder till en irritation mellan föreningen BP och familjen Kulusevski. Parterna, som senare kommer att närma sig varandra igen, ser olika på Kulusevskis unga ålder och regelverket kring övergångar för spelare under 16 år.

– Det är nästan kidnappning, säger Brommapojkarnas klubbdirektör Ola Danhard till Aftonbladet.

– BP vill bara tjäna pengar och ser unga spelare som sin egendom, säger pappan Stefan Kulusevski till tidningen.

+ 2016

Dejan Kulusevski spelar landskamper både för Sverige och för Makedonien på P16-nivå när han inleder sin internationella fotbollsresa i Atalantas P17-lag.

+ 2017

Makedonien, nuvarande Nordmakedonien, erbjuder Kulusevski en plats i A-landslaget inför avslutningen av VM-kvalet. Kulusevski tackar nej.

– Förbundskaptenen och presidenten för fotbollsförbundet kom hem till oss i Makedonien och erbjöd mig en plats i deras A-landslag. Det var ett väldigt svårt beslut, då jag är i Makedonien varje sommar, men i slutändan har det alltid varit en dröm att spela för det svenska A-landslaget, säger han senare till TV4:s Fotbollskanalen.

+ 2019

Serie A-debuten för Atalanta kommer i 5–0-segern borta mot Frosinone i januari. Dejan Kulusevski byter av nederländaren Marten de Roon i 71:a minuten. Det blir ytterligare två inhopp under våren, innan Atalanta under sommaren fattar beslutet att låna ut Kulusevski till Parma säsongen 2019–2020.

Succén låter inte vänta på sig för den svenske offensive mittfältaren och anfallaren, som i början av augusti ännu inte hade startat en match som senior. Kulusevski radar upp flera fina prestationer och gör fyra mål och sju assist på 17 ligamatcher under säsongens fyra första månader.

Under samma period tas 19-åringen ut i förbundskapten Janne Anderssons svenska landslag, i november kommer A-landslagsdebuten i 3–0-segern hemma mot Färöarna i EM-kvalet. I december får Kulusevski utnämningen månadens spelare i Serie A.

+ 2020

Dejan Kulusevski skriver på ett kontrakt med serie A-klubben Juventus som sträcker sig till sommaren 2024. 19-åringen kommer att spela kvar i Parma under våren innan han anländer till storklubben i Turin i sommar.

– Jag är väldigt glad, säger Kulusevski till Juventus tv-kanal.

– Det är en stor dag för mig, mina vänner och min familj.

Källor: Aftonbladet, Lokaltidningen Mitt i, TV4:s Fotbollskanalen, Calciomercato, Transfermarkt, Soccerway.

Publicerad: