Studie: Här är maten som dödar flest varje år

avEneida Berisha

Mycket att det vi stoppar i oss kan leda till en för tidig död. Enligt en färsk studie dör elva miljoner människor i förtid – av helt vanliga livsmedel.

Forskare har i en ny studie, publicerad i the Lancet, följt matvanorna i 195 länder från år 1990 fram till 2017 för att studera vilka livsmedel som är farligast för oss.

Enligt den har elva miljoner människor dött i förtid av helt vanliga livsmedel.

Forskarna har undersökt 15 kostvanor som kan kategoriseras som ”risker”, exempelvis ”lågt intag av frukt”, ”lågt intag av mjölk” och ”högt intag av bearbetat kött”.

Enligt deras fynd är ett högt intag av salt, lågt intag av fullkorn samt lågt intag av frukt rent av ”livsfarliga kostvanor”, som lett till elva miljoner människors död runt om i världen.

Farligare än rökning

Forskarna har kommit fram till att ett högt intag av salt lett till tre miljoner dödsfall, ett lågt intag av fullkorn likaså och att ett lågt intag av frukt lett till två miljoner dödsfall.

Andra kostvanor som forskarna menar kan vara förenat med livsfara är ett för lågt intag av nötter, frön, grönsaker, omega-3 och fiber.

Enligt forskarna kan dessa kostvanor vara farligare än rökning och är involverade i en av fem årliga dödsfall.

– Vi ser att kostvanor är en av de mest betydande faktorerna när det gäller hälsa runt om i världen, säger Christopher Murray, professor och chef på institutet för hälsa på University of Washington, till BBC som uppmärksammat studien.

Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderade dagsintaget för vuxna 6 gram bordssalt eller ca en tesked salt per dag.

ARTIKELN HANDLAR OM