”Mästarnas mästare har betytt allt för mig”

Mikaela Laurén i stor intervju inför comebacken

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

På lördag gör Mikaela Laurén comeback i boxningsringen.

Matchen skulle bli hennes sista – men nu utesluter inte 43-åringen fler matcher.

– Jag har en returmatch inskrivet i kontraktet.

I en längre intervju med Sportbladet berättar hon om förberedelserna chanserna och betydelsen av Mästarnas mästare.

För två veckor sedan kom den överraskande nyheten:

Mikaela Laurén, som gick i pension från boxningen förra sommaren, skulle göra comeback för en allra sista match.

Den främsta anledningen var pengarna.

Laurén och maken Peder Södersteen (de gifte sig i somras) har försökt få barn sedan hon lade handskarna på hyllan. Men paret har inte lyckats och nu är planen att börja med IVF-behandlingar (provrörsbefruktning).

– Det här ger mig tillräckligt mycket för att finansiera några IVF-behandlingar. Jag boxas för att få barn helt enkelt, sa hon då.

Motståndaren har aldrig förlorat

På lördag på ett casino i Montreal i Kanada är det dags: då ställs Laurén, som blivit världsmästare i superweltervikt sex gånger, mot hemmahoppet Marie Eve Dicare i en titel om IBF-bältet, en organisation som Laurén aldrig varit mästare i.

Laurén gick 36 proffsmatcher under sin karriär och vann 31 av dem. Hon blev världsmästare sex gånger. Dicare, som Laurén inte hade någon koll på innan den här matchen kom på tal, har 14–0 i matcher i sin proffskarriär.

Blixtcomebacken har inneburit att Laurén bara haft 14 dagar på sig att komma i form för matchen.

– Men det har varit bra för mig. Jag har inte kunnat träna ner mig, inte hunnit bli sjuk och inte hunnit tappa hungern. Jag har bara haft glädje hela tiden och sett det om en fantastisk möjlighet att göra det jag älskar, säger hon.

Hon berättar att sparringen varit mycket bra de här dagarna.

– Jag ser det här som en bonus. Det är ingen som förväntar sig något. Det är hon som har all press på sig. Det är hon som är regerande mästare, som inte har förlorat någon match och har hemmaplan.

Laurén fortsätter:

– Jag har gått 20 fler proffsmatcher än vad hon har gjort. Hon har ingen knockout medan jag har 14 på mitt ”record”. Jag har styrkan medan hon har snabbheten. Hon är teknisk och har snabbt fotarbete. Men hon har inte mött någon av min kaliber. Jag hoppas chocka henne med mina smällar och rutin.

Dogge Doggelito på plats

Sportbladet når Laurén när hon sitter och äter en sen frukost i Montreal med nära och kära.

– I kväll kommer min andre tränare också och då är hela teamet samlat. Sen har jag massor av kompisar som kommer upp från USA. Och så kommer Dogge (Doggelito) på lördag direkt från flygplatsen och ska sjunga in mig live. Han har nog sjungit in mig tio gånger förut. Dogge är en del av min familj. Det känns jättebra. Han sprider så mycket energi och glädje. Så vi ska köra på precis samma gamla grej, haha.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Det brukar vara kutym inom proffsboxningen att ”slänga käft” med, och håna, motståndaren inför de stora matcherna. Laurén har varit en av de ”främsta” i den grenen.

Men den här gången låter det annorlunda.

– Marie Eve berättade att hon hade som dröm att få möta mig. Hennes team tog kontakt med mig bakom hennes rygg och löste allting. Då blev hon jätteglad. Hon menar att jag är det bästa motståndet för henne att slå.

– Hon är väldigt trevlig och välartikulerad. Hon ler hela tiden. Jag tycker om henne... vilket man inte ska kanske.

Nej, du brukar ju bygga upp det där snacket?

– Det är det de förväntat sig av mig. Men jag känner mig lugn och trygg. Det här är en helt ny grej för mig, att komma in så avslappnad och bara göra det för att det är kul. Då tror jag att jag kan bli farligare i ringen.

Laurén fortsätter:

– Jag såg henne när vi tränade inför journalisterna. Hon ser jävligt snabb ut och är väldigt rörlig. Jag tänkte: ”Shit! Det här är en bra boxare”. Det blir en otroligt svår match. Men det är det som är så härligt med boxning: det är bara en smäll som behövs.

Saknar kondition

Hur stora chanser ger du dig själv?

– 50/50. Det är alltid svårare att komma in på bortaplan med hemmadomare och mot en regerande mästare. Då måste man vinna övertygande. Jag måste vara överlägsen eller knocka henne

Pallar du med tio ronder?

– Det är lite det som är kruxet. Är det något jag inte har så är det konditionen. Jag har inte tränat boxning på tio månader. Men där kommer rutinen in. Jag ska boxas smart och hålla mig lugn.

Hur högt skulle du ranka en seger på lördag?

– Alltså, gud! Det skulle vara det största jag har gjort. Det är därför jag vill ta den här chansen för det är en stor utmaning. Att vinna sjunde titeln med så kort förberedelse... det skulle vara otroligt.

Med tanke på att du hoppas bli gravid – är du inte rädd för att bli skadad?

– Nej, det är en av anledningarna till att jag vågade ta den här matchen. Hon har ingen knock. Är det något jag inte är rädd för så är det att hon ska knocka mig.

Kommer inte frestelsen att vara stor att göra fler comebacker när du känner så här?

– Jo, självklart är det en frestelse att tjäna snabba, lätta pengar utan att behöva lägga ner sin själ i det. Äntligen kan man kanske börja få betalt för allt slit man lagt ner. Jag har inte kunnat lägga undan några pengar i min karriär.

– Men min största dröm är att bli mamma. Sedan finns det inget som talar emot att jag gör comeback efter att jag blivit mamma. Jag har redan en returmatch mot Marie Eve i mitt kontrakt. Vi får se om jag tar den eller inte. Jag tar en match i taget och efter den här matchen är det störta fokuset på att bli mamma.

”Blivit mer folkkär”

I vår har Laurén varit med i Mästarnas mästare i SVT.

Tv-programmet har förändrat människors syn på henne, menar hon.

Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet

– Det har varit en såååå stor förändring. Jag har aldrig blivit stoppad så ofta på stan och fått så mycket fina meddelanden. Varje dag ploppar det in nya meddelanden med fina kommentarer om hur de fått en helt annan bild av mig och att de verkligen håller på mig. De tycker att jag är en kämpe och en förebild.

– Mästarnas mästare har betytt allt för mig. Folk ser vem jag är på riktigt nu. Jag tror att media har lyckats måla upp en bild av mig, och jag har väl hjälpt till också för det är tyvärr det som krävs för att få uppmärksamhet. Men man måste gå in i en roll som boxare, det har inte folk förstått.

– Det känns som jag har blivit mer folkkär.

Carolina Klüft var den av medtävlarna som Laurén fick bäst kontakt med under inspelningen.

– Jag känner mycket starkt för henne. Man kan tro att vi är väldigt olika, att hon är den snälla och jag ”the bad girl”. Men vi fann varandra otroligt bra och klickade på väldigt många olika sätt, säger Laurén.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM