Mejla

Jenny Wennberg

Coronaviruset har inte tagit semester

Att tvätta händerna och hålla avstånden är fortfarande livsviktigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ullared har blivit rikskänt tack vare bland annat tv-serien om varuhuset. Nu kommer rapporter från kunder om trängsel inne på varuhuset.
Foto: Thomas Johansson/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ullared har blivit rikskänt tack vare bland annat tv-serien om varuhuset. Nu kommer rapporter från kunder om trängsel inne på varuhuset.

LEDARE

Larmen har trillat in från lite alla möjliga platser i Sverige. På Österlen glöms coronan bort av turister när regnskurarna kommer och man försöker tränga in sig på caféer. I Stockholm är det tomt nu, men ändå fläckvis trångt på uteserveringar. Och i Ullared går larmet om trängsel och svårigheter att hålla avstånden trots att antalet besökare är hälften så många den här sommaren.

Från varuhuset Gekås i Ullared berättar Timo Wickström, som Aftonbladet talat med att "Om jag inte hade corona innan så fick jag det här.".

Inne i varuhuset rör sig trots det halverade antalet besökare 3 500 personer. Enligt Boris Lennerhov, vd för GeKås, betyder det dock att varje besökare, i alla fall i teorin, har 12 kvadratmeter yta var. Men trots detta kommer alltså rapporter från kunderna om svårigheter att hålla avstånden.

Håll avstånden

Vi har levt med corona i mer än fem månader nu. Men ändå verkar alldeles för många svenskar helt ignorera eller ha glömt bort att det pågår en pandemi som betyder att avstånden måste hållas, händerna tvättas och hostan skickas in i armvecket. Inte rakt i nyllet på förbipasserande medmänniskor.

Vad vi vet, även om vi fortfarande inte vet tillräckligt om pandemin, är att åtgärderna ovan faktiskt ger resultat. I år har vi dämpat både vinterkräksjukan och influensa genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ingen semester från ansvaret

Att sommaren är här, myndigheternas presskonferenser om coronapandemin glesare och du har gått på semester betyder inte att coronaviruset gjort det. Viruset finns fortfarande kvar, pandemin är ännu pågående, vilket också betyder att åtgärderna som vi hade krav på oss att utföra under våren, är något vi måste ägna oss åt även nu. Vilket också är beskedet från våra myndigheter. Vi behöver hålla i nu, även när spridningen bromsat upp.

Det är skönt att vara ledig och ha semester. Men från corona finns ingen semester.

Inte om vi ska klara oss igenom den här pandemin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.