Mejla

Lina Stenberg

SD:s skelett har inte hunnit in i garderoben

Går inte att jämföra Åkesson och Dadgostar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson kallar Löfvens uttalande om VPK för ett sanslöst hyckleri. Frågan är vad Moderaternas SD-flirt kan kallas?
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson kallar Löfvens uttalande om VPK för ett sanslöst hyckleri. Frågan är vad Moderaternas SD-flirt kan kallas?

LEDARE

Under tisdagen publicerades en DN-intervju med Stefan Löfven och sedan dess har hela Sverige bara diskuterat en sak: politisk historieförfalskning.

Frågan i intervjun handlar om ifall det är så konstigt att Liberalerna väljer att luta sig mot Sverigedemokraterna när Socialdemokraterna historiskt tagit stöd av VPK.

Svaret som statsministern ger har sedan publiceringen dissekerats grundligt. Men bara utvalda delar av uttalandet.

Stycket där han säger "Det var illa nog med VPK och kommunister och det fick de veta. Kommunister och socialdemokrater har alltid varit i luven på varandra", har kritikerna valt att inte notera. Däremot har meningen efter "Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin", fått enorma proportioner.

Löfven har fel

I sak har Stefan Löfven fel. VPK var naturligtvis inte demokrater, då hade de inte haft ordet ”kommunisterna” i sitt partinamn. Det vet naturligtvis Löfven, inte minst som gammal IF Metall-bas. Ett förbund som genom åren haft synnerligen hårda nypor mot kommunister.

Ulf Kristersson kallar Löfvens uttalande för "ett sanslöst hyckleri" medan Jimmie Åkesson har skrivit en debattartikel där han kräver att statsministern ber om ursäkt till kommunismens offer.

Och ledarsidor på högerkanten frossar i självgodhet. Nu är Stefan Löfven minsann en lika god kålsupare som den svenska borgerlighet som flirtar med SD.

Debatten om VPK:s bristande demokratiska trovärdighet för femtio-sextio år sedan är dock ett sidospår. Det är ungefär 30 år sedan K:et togs bort ur VPK:s partinamn, alltså ungefär samtidigt som SD bildades.

Vänsterpartiet var helt klart ett hot mot demokratin på den tiden då de var lojala med Sovjet. Men det var trots allt innan partiets nuvarande ledning ens vad född.

SD är ett hot mot demokratin idag och deras partiledning gick med i partiet när de hade uniformer och heilade på mötena.

Det är ingen slump att SD-företrädare i dag gör hatfulla uttalanden om islam, säger att public service ska bort och att abort är mord.

Historierevisionismen spelar roll

Men visst finns det aspekter av debatten om historieförfalskning som är intressant. För när politiska partier vill ändra historien säger det mycket om vilken image de vill skapa sig för framtiden.

Kanske minns ni när Moderaternas tidigare partisekreterare Sofia Arkelsten gav historierevisionismen ett ansikte?

2011 korrigerade hon en journalist som påstått att M historiskt varit emot rösträttens införande.

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, sa hon till DN.

Detta var i samma veva som Moderaterna tagit fram ett nytt idéprogram där man bland annat tog åt sig äran för jämställdhet och rättvisa i Sverige liksom kampen mot apartheid i Sydafrika.

Vilken tur att det gick snabbt att slå hål på den osanna bilden av M.

Inga partier saknar skelett i garderoben och hur jobbigt det än kan vara behöver alla garderober vädras ut emellanåt.

Problemet med SD är att deras skelett ännu inte ens hunnit in i garderoben. De dansar fortfarande omkring i fullt dagsljus.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.