Ny utmaning – pojkar uppmanas tafsa på flickor och filma

Skola och föräldrar slår larm

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Pojkar uppmanas att filma när de tafsar på flickor och dela filmerna på nätet.

Nu slår Stenhammarskolan i Flen larm om den nya Tiktok-utmaningen som cirkulerar bland barn i grundskolan.

– Det är viktigt att uppmärksamma vårdnadshavare om det, säger Angelica Ankarstrand, biträdande rektor på Stenhammarskolan.

I går kväll fick föräldrar till barn på Stenhammarskolan i Flen information om att det cirkulerar en ny utmaning på sociala medier. Den går ut på att pojkarna ska filma när de tafsar på flickor, och därefter dela filmerna.

Karzan Halwachi nåddes av varningsbrevet från Stenhammarskolan i går.

– Jag har barn på Stenhammarskolan. Jag visste inte hur jag skulle reagera, man blir ledsen och chockad, säger han.

Karzan Halwachi har barn på Stenhammarskolan.
Foto: PRIVAT
Karzan Halwachi har barn på Stenhammarskolan.

”Tänk om min dotter blir utsatt”

Enligt utmaningen ska pojkarna ladda upp sina filmer samma dag, den 15 april.

Den här veckan har alla grundskolebarn påsklov, men nästa vecka är barnen tillbaka i skolan.

– Min dotter är nio år. Nästa vecka när skolan börjar kommer man tänka på det här hela tiden. Tänk om min dotter blir utsatt för det här? säger Karzan Halwachi.

Han har delat brevet från skolan på Facebook, för att uppmärksamma och varna andra föräldrar.

– Alla barn kan bli utsatta för det här. Jag tycker det är viktigt att man tar sig tiden och pratar med sina barn och uppmärksammar dem på det här. Vi måste skydda våra barn, säger Karzan Halwachi.

Uppmanar föräldrar att hålla koll

Angelica Ankarstrand, biträdande rektor på Stenhammarskolan F-3, slog larm till föräldrarna om utmaningen så snart hon fick vetskap om den.

– Jag tyckte att det var allvarligt. Sedan fick jag höra att det här inte bara drabbat Flen, även skolor i Linköping, Gnesta och polisen hade hört talas om kedjebrevet. Då tänkte jag att det är viktigt att uppmärksamma vårdnadshavare om det.

Hon har själv har inte sett kedjebrevet, men en av hennes kollegor har det. Enligt vad hon hört cirkulerar utmaningen på olika sociala medier, däribland i videoappen TikTok.

Hon har även varit i kontakt med polisen i Flen, som bekräftar att de hört talas om utmaningen.

– Breven kommer upp i flödet på sociala medier. När det gäller sådant här är det viktigt att ta det säkra före det osäkra. Vi vet inte hur gamla barnen är som får det här kedjebrevet, säger Angelica Ankarstrand.

– Föräldrar är inte alltid medvetna om vad barn får till sig på sociala medier. Många är så unga att de inte kan avgöra vad det här är, och det är viktigt att man jobbar med värdegrundsarbetet, både i skolan och hemma.

Foto: TT
Genrebild från en skola.
Publicerad: