”Det har varit press redan från första matchen”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

FOTBOLL

Ett fortfarande väldigt ungt projekt. Fast med skyhöga krav från minut ett.

Sofia Jakobsson trivs med sin nya och kravfyllda vardag i en historisk Real Madrid-trupp.

– Vi har haft press på oss redan från start vilket jag gillar, säger den svenska landslagsanfallaren.

Efter blott en tiondeplats under en förkortad debutsäsong (då under namnet Tacon) så har Real Madrids nya damsatsning fortskridit under just Real Madrids klubbemblem under hösten.

Och laget har inlett Liga Iberdrola starkt.

Med fem segrar på åtta matcher så ligger laget fyra i en haltande, spansk ligatabell.

– Det har känts väldigt bra. Vi mötte Barca i första matchen vilket var ett otroligt tufft motstånd, men jag tycker vi har vuxit in i spelet mer och mer och fått bra resultat med oss, säger Sofia Jakobsson, en av två Madridistas i den svenska landslagstruppen (Kosovare Asllani den andra) som samlats i Slovakien för att avsluta EM-kvalspelet.

Målet hemma i Spanien är dock högre satt än den nuvarande fjärdeplatsen.

– Klubben har redan satt höga mål att placera sig i topp tre och spela CL nästa år. Det är otroligt kul att få vara med från start i något jag hoppas blir riktigt stort i framtiden, säger Jakobsson.

Sofia Jakobsson i Real Madrid-tröjan.
Foto: Angel Martinez / Getty Images Europe
Sofia Jakobsson i Real Madrid-tröjan.

Vinnarskalle

Jakobsson och hennes lagkamrater konstaterar att de, trots att EM-kvalmatchen som stundar egentligen inte har någon tabellmässig betydelse, är helmotiverade att ta hem tre nya poäng på tisdag.

– Det är fortfarande en tävlingsmatch även om vi är klara. Vi vill gå in och ta tre poäng, säger Jakobsson.

En vinnarskalle som Jakobsson visat upp oavsett klubb- och lagtillhörighet. Och som rimmar ganska bra med hennes nuvarande klubbadress.

– I alla lag har jag spelat har det varit samma mål att man vill vinna alla matcher. Men det här är en största klubb jag spelat för. Det har varit press redan från första matchen, säger anfallaren.

”Känns bra”

Samtidigt är Real Madrids damlag fortfarande långt efter antagonisterna Atlético Madrid och Barcelona, som under flertalet år kunnat bygga upp verksamheter på den nivån Real Madrid aspirerar mot. Så pass att det går att argumentera för att Atlético-Barcelona är det egentliga ”Clasicot” på damsidan.

Finns det något frustrerande i att ni har en sådan press även när ni möter ett Barcelona som fått så mycket längre tid på sig att växa och utvecklas?

– Personligen tycker jag det känns otroligt bra att få komma in i en klubb som har så höga ambitioner. Känns verkligen att de vill satsa. Jag är där för att hjälpa dem så mycket jag kan. Att få bli ett framgångsrikt lag både i Spanien och Europa, säger Jakobsson.

”Skött det fantastiskt bra”

Även om det nu gått över ett år sedan Jakobsson flyttade till Spanien så känns det dock fortfarande nytt. När en pandemi lamslog världen i våras så stängdes den spanska damligan ned.

– Allt är fortfarande ganska nytt och spännande att spela i en ny liga med nya lagkamrater. Mycket nya spelare som kommit in inför den här säsongen. Mycket nytt och otroligt kul och inspirerande att få vara med på den här resan.

Hur har klubben tagit hand om er under coronauppehållet?

– Dt har varit väldigt bra från klubbens sista. Det var en lång tid man fick träna själv men klubben har skött det fantastiskt bra.

Foto: Angel Martinez / Getty Images Europe
Sofia Jakobsson i premiären mot Barcelona.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.