Här slår svenska talangernas NHL-dröm in

Raymond och Holtz gick högt i draften

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Lucas Raymond och Alexander Holtz har tagit första steget i sina NHL-karriärer.

Raymond draftades som fyra av Detroit Red Wings – Holtz valdes som sjua av New Jersey Devils.

– Det kunde inte bli bättre, säger Alexander Holtz till Sportbladet.

Bärande svenska spelare som Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg är borta. Men svenskprägeln lever vidare i Hockeytown.

Detroit Red Wings valde att lägga fjärdevalet på Frölundas 18-årige Lucas Raymond.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Många legendariska svenskar har spelat där. Jag är så glad och hedrad att få vara en del av Detroit Red Wings, säger Raymond på en presskonferens efter draften.

Forwarden har varit på klubbens radar länge och man har stor tro på honom.

– Det är en stor talang som är mycket spännande. En potentiell stjärna i NHL, säger Detroits mångårige scout Håkan Andersson till Sportbladet.

Har stigit i rank

Raymond berättade för Sportbladet före draften att han är klart starkare än vad han var i slutet av förra säsongen. Han spelar också med ett större självförtroende, och steg i många experters draftrankingar ju närmare draften kom.

Glädje hemma hos Lucas Raymond när valet offentliggjordes.
Foto: Viaplay
Glädje hemma hos Lucas Raymond när valet offentliggjordes.

Många tippade att Raymond skulle väljas av Ottawa som nummer fem men det blev alltså – något överraskande – tidigare än så.

Lucas Raymond har spelat fyra matcher för Frölunda den här säsongen och stått för ett mål och en assist.

Holtz till New Jersey

En annan svensk forwardstalang – Alexander Holtz – får ta sig och sitt fruktade skott till New Jersey Devils. Djurgårdens forward valdes som nummer sju av klubben och såg till att de två topptippade svenskarna gick topp tio i draften.

– Det känns hur bra som helst. Det kunde väl inte bi bättre. New Jersey har en riktigt bra framtid med riktigt bra talanger. Det är en fantastisk klubb och en stor ära, säger Holtz till Sportbladet.

Han fick dela ögonblicket med familjen och några av sina närmaste vänner hemma i Stockholm.

– Det är otroligt stort. Jäkligt kul att ha med dem som har supportat en hela vägen och alltid har funnits där, ända sedan man åkte skridskor på uterinken. Det är otroligt stort och riktigt kul, säger han.

Tillsammans med Anaheim var New Jersey det lag som 18-åringen hade haft flest samtal med inför draften. I New Jersey kommer han att bli lagkamrat med fjolårets draftetta – Jack Hughes.

Holtz har gjort ett mål på tre matcher för Djurgården under säsongen.

Det fanns förhoppningar även om att blågula trion William Wallinder, Helge Grans och Noel Gunler skulle plockas i nattens förstarunda, men så blev det inte. Det får vänta på fortsättningen idag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!