”Har fantastiskt psyke – vill vara först i mål”

Ecurie D. storfavorit till 2 miljoner i Europaderbyt • Skötaren inför superloppet

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Privat, Lars Jakobsson / TR BILD
Ecurie D. med sin skötare, Tina Storetvedt, på Solvalla

Megastjärnan Ecurie D. har vunnit i 13 av 14 starter.

På fredag ställs han inför karriärens viktigaste uppgift – Europaderbyt på Vincennes med två miljoner kronor till vinnaren.

– Potentialen är hur hög som helst och ingen vet hur bra han egentligen är, säger skötaren Tina Storetvedt till Trav365.

På fredag avgörs Europaderbyt (Grand Prix l'UET) på Vincennes i Paris.

Grupp I-loppet delar ut två miljoner till vinnaren och det råder inget tvivel om vem som drar mest uppmärksamhet på förhand.

Ecurie D. är en av de tolv fyraåringar som har kvalificerat sig för miljonloppet och blir megafavorit till att bärga karriärens största seger. I storloppet får den Frode Hamre-tränade hästen Björn Goop i sulkyn.

Den fyraårige undantagshingsten har bara vid ett tillfälle på sina 14 starter inte vunnit – den gången var det i sprinterloppet Hugo Åbergs Memorial.

”Svårt hålla känslorna tillbaka”

Senast i kvalet till Europaderbyt joggade Ecurie D. runt Solvallas oval på tiden 1.11,7 (2 140 meter med autostart) – vilket efteråt rörde hästens skötare Tina Storetvedt till tårar.

– Han såg verkligen jättefin ut då och efteråt så kunde jag slappna av och det var svårt att hålla tillbaka känslorna. Det blev ju aldrig något lopp men det var mycket som låg i potten. Nu är han i finalen vilket blir det viktigaste loppet för honom hittills i karriären, säger stjärnskötaren till Trav365.

Ecurie D. anlände till den stora travanläggningen Grosbois under tisdagskvällen.

– Resan har gått jättebra och vi har absolut inget att klaga på. Innan vi åkte hit kändes han grym i ett mindre jobb i Norge och han känns precis som han ska här nere i Frankrike.

”Enorm lungkapacitet”

Den fyraåriga superstjärnan har på kort tid charmat hela travvärlden och det råder inget tvivel om att han är en häst utöver det vanliga.

– Det finns en potential som kan vara hur hög som helst och ingen vet egentligen hur bra han kan bli då han aldrig riktigt behövt visa det. Det är många som har höga förväntningar på honom och det förstår jag, det har jag också.

Vad är det egentligen som skiljer honom från andra elithästar?

– Det är en sammansättning av flera faktorer. Han har en enorm lungkapacitet och en vilja att vinna som är extrem. Han bara ska vara först i mål. Psyket på honom är fantastiskt och sedan ger han sig aldrig. Det är en otrolig häst som utvecklas hela tiden.

De tolv finalklara hästarna i Europaderbyt har fått sina spår tilldelade och Ecurie D. startar från spår fem bakom bilen.

Distansen på Vincennes är 2 100 meter med bilstart och på förhand är det inte många som tror att Tinas passhäst ska förlora.

– Det är ju naturligtvis en bra chans, det måste jag säga. Men det är många fina hästar med i loppet så han måste verkligen prestera som han kan. Jag är i alla fall optimistisk.

Hur nervös är du på fredag?

– Före och under loppet är jag så fokuserad så då är det under kontroll. Det är först efter loppen som jag kan koppla av . Det är först då känslorna kommer fram ordentligt. Alla förväntar ju sig att han bara ska vinna så visst finns det en press. Allt kan ske i ett travlopp men jag tror på honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN