Jimmy Lidberg blev erbjuden 100 000 dollar för att förlora

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

Jimmy Lidberg blev erbjuden 100 000 dollar för att förlora en match.

Martin Lidberg gav upp satsningen mot OS i Peking på grund av korruptionen.

– Det har varit väldigt smutsigt, många matcher har varit köpta, säger Martin Lidberg.

I boken Brottarbröder berättar Martin Lidberg och Jimmy Lidberg om hur problemfylld deras sport har varit med mutor och uppgjorda matcher.

Det var när Jimmy Lidberg brottades OS-kval i Rom 2007 som han blev avbruten under uppvärmning en timme innan match.

Efter att ha vunnit de tre första matcherna återstod en match mot en ukrainare för att ta sig till OS i Peking 2008.

Foto: Magnus Sandberg

”Frös till”

En röst på bruten engelska frågade om det var han som var Jimmy Lidberg.

– Utan omsvep frågade han om jag kunde tänka mig att förlora matchen mot pengar. Jag frös till och hade svårt att förstå den plötsliga situationen, säger Jimmy Lidberg.

Han hade det tufft ekonomiskt och bodde med familjen i en liten etta på Bastugatan på Södermalm i Stockholm och dottern Melina skulle precis fylla två år.

Mannen ska känslokallt ha förklarat att de kunde betala bra och om han kunde tänka sig att ta emot en summa, mannen stod blickstilla och stirrade på honom.

En OS-medalj till familjen hade för honom blivit något symboliskt och större en hela hans karriär.

”Styrs av maffia”

Pappa Tommy hade också sagt att pengar bara orsakar problem och förstör liv, han pratade ofta om att pengar var oviktigt och att det alltid kommer nya.

– Jag svarade att det inte fanns någon chans, då erbjöd han mig 100 000 dollar. Många av de stora brottarnationernas förbund styrs av maffiaorganisationer och det finns väldigt mycket pengar i omlopp. Så någonstans fanns det väl någon som i slutändan skulle tjäna ännu mer om jag tog emot pengarna. Det skakade om mig och kändes förnedrande, jag kände ilska. Jag hade pappas ord klingande i öronen, pengar är ett ytligt värde i sammanhanget så det var aldrig någon tvekan för mig att säga nej, säger Jimmy Lidberg.

Han tog ledningen med 6–0 i den första perioden, men han fick domarna mot sig och de var på honom hela tiden.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmy Lidberg missade OS 2008 efter att ha förlorat i kvalet.

”Kört från början”

6–6 vid full tid innebar att matchen skulle avgöras i en sista situation, men Jimmy Lidberg fick en tredje varning.

Han och hans tränare och protesterade högljutt och försökte förgäves lämna in en protest.

– Alldeles tagen stod jag där och insåg att det var kört redan från början. När jag hade tackat nej så hade de gått på domarteamet i stället. Jag missade OS, min stora dröm. Det enda som verkligen betydde något, det som saknades. Jag förbannade idrotten och mig själv. Det hände också tidigare i karriären, även om det inte var lika stora pengar då, säger Jimmy Lidberg.

Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Martin Lidberg förlorade första matchen i OS 2004.

Dök upp plötsligt

För Martin Lidberg slutade OS i Aten 2004 i en stor besvikelse, han förlorade den första matchen efter att oväntat ha blivit lottad mot Gogi Koguashvili, en fyrfaldig världsmästare som sagt att han slutat men som ryssarna hade hållit under radarn.

Vid avgörandet i slutet av matchen hade det plötsligt stormat ner en massa aggressiva ryssar i skjortor och guldkedjor på mattan som gormade och skrek.

– De ryckte i domaren och ville granska videon. Det fanns en mäktig maffiagubbe i det ryska förbundet som var portad från flera arenor och var känd över hela världen. Han gick omkring där nere och bråkade, säger Martin Lidberg.

Foto: Magnus Sandberg

Fick honom att sluta

Han blev bortdömd och sa till media att han inte gav några intervjuer och lämnade Grekland i vredesmod, senare samma år gav han upp karriären.

– Det kändes som att jag inte kunde påverka mitt eget resultat, det är en sak om man förlorar mot en bättre brottare men när man förlorar när man själv är bättre är det en annan sak. Brottningen var som värst under den här tiden, sedan blev de hotade att bli utkastade ur OS-programmet och efter det har de gjort en hel del och det har blivit bättre, säger Martin Lidberg.

De båda bröderna från Farsta berättar att svarta pengar har varit en stor del av brottningen.

– För vissa länder är OS liv och död, då blir det väldigt stora pengar inblandade som är stora för oss också i Sverige. Då blir det lätt att påverka domare och motståndare samt blanda in dopning, det har förekommit mycket genom åren. De här affärsmännen i öststatsländerna har fått så mycket pengar och blivit stormrika. Förr fanns ju inte de pengarna, då var det nästan tvärtom. Då kunde de gå och fråga västerlänningar om 50 000 kronor för att lägga sig, säger Jimmy Lidberg.

Numera är Martin Lidberg, 47, och Jimmy Lidberg, 38, sporadiskt inblandade i brottningen.

Jimmy Lidberg var förbundskapten för norsk brottning från 2013 och över OS i Rio de Janeiro 2016 när de tog grannlandets två enda medaljer.

Publicerad:

LÄS VIDARE