Frankrikes expresident Giscard d’Estaing är död

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den franske expresidenten Valéry Giscard d’Estaing på en bild från januari i år.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Den franske expresidenten Valéry Giscard d’Estaing på en bild från januari i år.

NYHETER

Den tidigare franske presidenten Valéry Giscard d’Estaing har avlidit, 94 år gammal. Han dog sent på onsdagen "omgiven av sin familj" på sin egendom i centrala Frankrike, uppger hans innersta krets för nyhetsbyrån AFP.

Valéry Giscard d’Estaing var president mellan 1974 och 1981.

Han valdes in i nationalförsamlingen 1956 som konservativ ledamot. Under 1960- och 70-talen var han bland annat finansminister och biträdande finansminister.

Giscard d’Estaing bildade också partiet De oavhängiga republikanerna. För att minska sitt beroende av gaullisterna i parlamentet som president inspirerade han sedan 1978 till bildandet av UDF, ett förbund av konservativa och liberala partier.

Han ville ge den franska politiken en mer modern framtoning och lyckades sänka rösträttsåldern och liberalisera abortlagstiftningen.

Utrikespolitiskt arbetade Giscard d’Estaing särskilt med att fördjupa förbindelserna med Västtyskland och med att utveckla EG-samarbetet.

Han förlorade presidentvalet 1981 till socialisten François Mitterrand, samma man som han besegrade i valet 1974.

I september meddelade en assistent till Valéry Giscard d'Estaing att expresidenten förts till sjukhus och lagts in för intensivvård. Giscard d'Estaing avled till följd av covid-19, uppger hans familj för AFP.

Valéry Giscard d’Estaing gjorde sitt sista offentliga framträdande den 30 september i fjol, vid begravningen av en annan expresident Jacques Chirac – som under en tid var premiärminister under Giscard d’Estaing.

Publicerad: