Polisen Brian adopterade flickan han tog hand om vid utryckning

Räddade flickan som vanvårdats

Av: Jonas Månsson

Publicerad:

NYHETER

På ett arbetspass mötte Arizona-polisen Brian Zach den skadade tvååriga Kaila som var i stort behov av kärlek och omvårdnad.

Flickan gjorde starkt avtryck och efter beslut att föräldrarna inte fick tillbaka vårdnaden adopterades hon till familjen Zach.

– Hon lyser upp vår värld, säger Brian Zach till People.

Brian Zach och Kaila
Foto: PRIVAT
Brian Zach och Kaila

Nattskiftet då polisen Brian Zach kallades till en familj för att ta hand om den då tvååriga flickan Kaila förändrade hans liv.

Hon var skadad och hade blåmärken och mötet, i mars 2018, fick honom att minnas ett fall sju år tidigare där en 13 månaders flicka mördats.

– Jag kunde inte rädda den flickan. Kaila var min andra chans att göra det, säger Brian Zach till det amerikanska magasinet People.

Han tog hand om flickan under fem timmar den natten som de ägnade åt att rita och titta på film tillsammans.

– Hon var bara den sötaste lilla flickan som omedelbart träffade i mitt hjärta, säger Brian.

Flickan hade råkat ut för likande skador två gånger tidigare och historien som hennes vårdnadshavare gav polisen stämde inte överens med hennes skador och blåmärken.

Erbjöd sig att hjälpa

Kaila fördes sedan till ett specialiserat sjukhus i Las Vegas för att behandla en skallfraktur, hjärnblödning och förskjuten armbåge. Samtidigt hade Brian Zach börjat tänka på hur han skulle rädda flickan från att skadas mer.

– Jag berättade för min fru om den här förtjusande lilla flickan som jag träffade och att jag bara ville ta hem henne, säger han.

När hennes föräldrar inte gjorde anspråk på att få tillbaka vårdnaden och myndigheterna inte lyckats hitta en lämplig familj för Kaila ville Brian ställa upp.

– När de tar ett barn från ett hem vill de först placera hos släkt. Men om de inte kan det kan de hamna på ett fosterhem. Vad de gjorde i vårt fall är att de använde vårt förhållande från den första natten för det de kallar ett fiktivt släktskap, säger han.

Innan det blev aktuellt att låta familjen Zach ta hand om Kaila skulle det säkerställas att det inte skulle påverka det brottmål som väckts mot hennes föräldrars övergrepp.

Familjen Zach fick snabbt klartecken.

– När domaren i princip sa" Grattis " kände jag en enorma suck av lättnad, med vetskap om att jag aldrig kommer att ha den oron igen för henne, säger han.

I augusti adopterade Zach och hans fru Cierra Kaila, som fyller fem på nyårsdagen och hon är sedan dess ett av tre barn i familjen.

– Hon kommer alltid att vara med oss, hon kommer att älskas, hon kommer att vårdas, säger Brian Zach till People.

 

HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du minderårig och ser, hör eller upplever våld i hemmet? Våga bryta tystnaden, det finns hjälp och stöd att få. 
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren kan du ringa till om du har varit med om ett brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har blivit utsatt för ett brott, för att få stöd. Här kan du som är ung läsa mer: www.ungaboj.se/

Telefonnummer: 0200-21 20 19

BRIS (Barnens Rätt i Samhället)
Till BRIS kan du vända dig utan att berätta vad du heter eller var du bor. Telefonnummer: 116 111. Du kan också chatta och mejla BRIS via hemsidan: bris.se

BUP (Barn- och Ungdomspsykiatrin)
Alla på BUP har tystnadsplikt, men det finns undantag. Om man inte vill att ens föräldrar ska veta att man pratar med BUP ska man säga det så fort som möjligt.

BUP finns i hela Sverige. Här hittar du ditt närmaste BUP: bup.se/sv/Barn/

Polisen

Om en vuxen i familjen har gjort ett barn illa, vill polisen prata med barnet utan att de vuxna i familjen är med. Man kan be någon man känner förtroende för hjälpa en att ringa, men man kan också ringa själv och berätta vad som hänt. 

Telefonnummer: 114 14. Om det är akut fara ringer du 112.

Tjejjouren

Tjejjouren kan du chatta, maila och ringa till helt anonymt. Det finns också ungdomsjour och transjour. Här tjejjouren.se/kontakta-jour och här unizon.se/hitta-jour hittar du din närmaste Tjej-, ungdoms- och transjour.

UMO

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. Här finns information och kontaktuppgifter till fler bra ställen dit du kan vända dig om du upplever våld i hemmet.

www.umo.se/familj/vald-och-orattvisor-i-familjen/

www.umo.se/att-ta-hjalp/hit-kan-du-ringa-maila-eller-chatta/hjalp-om-du-har-problem-i-familjen/

Skolsköterska, skolkurator eller skolpsykolog
De är alla vana vid att prata med barn och unga som bär på jobbiga saker. Tillsammans kan ni prata om vad som ska hända nu, när du äntligen har vågat berätta.  

Någon snäll och bra vuxen
Ibland kan första steget vara att våga prata med någon du känner förtroende för i din närhet. Kanske en lärare, tränare eller kompisens förälder? 

Socialtjänsten
Socialtjänsten finns i alla kommuner. De som jobbar där försöker hjälpa barn och unga som inte har det bra hemma att få det bättre. Man kan också ringa dit om man tror det finns risk att någon annan far illa.

Här hittar du kontaktuppgifter till alla Socialtjänster i hela Sverige: skl.se/tjanster/kommunerlandsting/adressuppgifterkommuner.1246.html

Om du vill läsa mer om vad som egentligen är ett brott, vad som händer om man anmäler ett brott, och vilka rättigheter du har, kan du gå in på hemsidan www.jagvillveta.se/

Publicerad: