Valrysaren övergår i en juridisk strid

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den amerikanska valrysaren väntas övergå i en juridisk strid.

Rättsliga processer har redan inletts i flera nyckelstater – och Trump hotar med att gå hela vägen till Högsta domstolen.

– Det är ett stort bedrägeri mot befolkningen, sa Trump om rösträkningen i sitt tal i natt.

Både Demokraterna och Republikanerna har anlitat ett batteri av jurister för att granska valresultatet när det väl kommer. Den största striden kommer sannolikt att handla om hur det stora antalet förtidsröster ska räknas. Över 100 miljoner amerikaner har röstat i förtid, vilket är rekord.

I sitt tal sent på valnatten sa president Trump att han tänker gå till Högsta domstolen om rösträknandet.

– Vi vill inte att de ska hitta några röster fyra på morgonen och lägga till dem, sa han.

Missvisande eller ren lögn

Statsvetaren Merrick Tabor vid Stockholms universitet tolkar utspelet som att Trump vill få stopp på rösträkningen så fort som möjligt. Detta för att föregripa en möjlig valförlust.

– Det är tveksamt om någon domstol överhuvudtaget skulle avbryta rösträkningen. Det han säger är oerhört missvisande eller en ren lögn, säger Tabor.

Trump talade i Vita huset under onsdagsmorgonen, svensk tid.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Trump talade i Vita huset under onsdagsmorgonen, svensk tid.

Trump säger att han ska stoppa ”röstningen” (voting) – hur menar han?

– Han försöker presentera detta som att människor skulle försöka rösta efter valdagen, men det handlar inte om det. Det handlar istället om poströster som har postats i tid men inte kommit fram i tid. Han vill att dessa ska betraktas som icke-röster och det kommer han försöka driva i domstolen.

Juridiska strider i flera delstater

Enligt Tabor står det Högsta domstolen fritt att agera, samtidigt är det delstaterna som har hand om valprocedurerna. Sedan 2006 finns också en princip att inte gå in och ändra på procedurerna nära eller direkt efter ett val.

Även om Högsta domstolen skulle tycka att det finns tveksamheter skulle det krävas en hel del för att delstaternas skulle förkasta rösterna.

Enligt nyhetsbyrån AP har juridiska strider om rösträkningen redan inletts i delstaterna North Carolina, Nevada och Texas. I North Carolina handlar striden om röster som inkommit fram till 12 november ska få räknas eller ej, i Minnesota om röster som inkommit fram till den 10 november, skriver Washington Post.

I Pennsylvania, som på förhand nämnts som en av de absolut viktigaste delstaterna, väntas poströsterna börja räknas först när amerikanerna vaknar efter valnatten. Röstsedlar som inte ligger i dolda kuvert måste kasseras.

Kan inte förstå hur det kommer gå till

Juridikprofessorn och valexperten Edward Foley säger till nyhetsbyrån AP att det kommer att bli problematiskt med räkningen av poströster.

– Jag kan fortfarande inte förstå hur räkningen och verifieringen av förtidsröster kommer gå till i nyckelstater som Pennsylvania, säger han.

Om valutgången blir oklar i en eller flera delstater kommer det sannolikt att hamna i Högsta domstolen till slut. Detta hände senast i presidentvalet år 2000.


 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE