Vi står upp för kulturen – mer krisstöd behövs

Miljöpartiet: Kommer att prioritera er i budgetförhandlingarna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För en miljöpartist är det självklart. Vi kan inte offra det själsliga i en kris. Det är det som gör oss till människor. Vi kommer att prioritera kulturen även i kommande budgetförhandlingar, skriver Isabella Lövin, Per Bolund och Amanda Lind.
Foto: KRISTIAN POHL
För en miljöpartist är det självklart. Vi kan inte offra det själsliga i en kris. Det är det som gör oss till människor. Vi kommer att prioritera kulturen även i kommande budgetförhandlingar, skriver Isabella Lövin, Per Bolund och Amanda Lind.

DEBATT. När Churchill under brinnande världskrig fick kritik för att han inte tog pengar från kulturen och lade på försvaret sägs det att han svarade: Then what are we fighting for? 

Av samma skäl prioriterar Miljöpartiet kulturen. Vi behöver en framtid att längta efter. Inte bara en planet som går att leva på, utan ett liv värt att leva. 

Smittläget är allvarligt. Det nya undantaget som tillåter publik på 300 personer vid sittande arrangemang var efterlängtat, men det nya läget gör det nödvändigt att avvakta i många regioner.

Samtidigt befinner sig kulturen i fritt fall. Läget är ohållbart och Miljöpartiet kommer att prioritera ökat stöd till kulturen i kommande budgetförhandlingar.

I september kunde vi presentera en rekordstor miljardsatsning på kulturen. Det var nödvändigt för att kulturen inte bara ska ta sig genom krisen, utan för att den ska kunna återstarta därefter.

Men med den ökade smittspridningen har kulturens förutsättningar återigen förändrats.

Nu är det av största vikt att vi nu hjälps åt att hålla smittan nere. Vi behöver hålla avstånd och respektera de restriktioner som införs. Det innebär tyvärr att kulturen inte får det andrum som behövts efter lång tid med begränsad, eller ingen, verksamhet. Regeringen har nu presenterat förlängda företagsstöd som är viktiga för stora delar av kulturlivet, inte minst förlängd möjlighet till korttidspermittering.

Men ytterligare stöd krävs.

Kultur berikar våra liv och samhällen. Alla känner igen den där stunden efter att ha avslutat sista sidan av en stor läsupplevelse. När man stänger igen boken med en suck, och sitter kvar en stund efteråt och bara insuper vad man varit med om. Eller en livekonsert som inte riktigt vill lämna kroppen efter att man kommit hem eller den gemensamma känslan i biosalongen när alla sitter kvar tagna, långt efter slutscenen.

Kultur är fundamentet för vår demokrati och har ett värde i sig. Den utmanar, driver på, kritiserar, tolkar, upprör. Kultur är frihet.

Inget av det här blir mindre viktigt i en kris. 

För en miljöpartist är det självklart. Vi kan inte offra det själsliga i en kris. Det är det som gör oss till människor. 

Krisen blottar också sådant som länge varit utmaningar. Ska kulturen finnas behöver det finnas någon som skapar den. Kulturens alla kapillärer med kreatörer, skådespelare, musiker, tekniker, kostymörer, frilansare, småföretag och arrangörer är det som gör att vi kan lyssna på en låt, se en storfilm på bio eller läsa en deckare hemma i soffan på söndagskvällen.

Dessa har sedan länge fallit mellan stolarna i våra trygghetssystem, och i och med pandemin har de försatts på ruinens brant.

Menar man allvar med att bry sig om kulturen måste man vara beredd att inkludera dem i trygghetssystemen. Det är vi. Vi har gröna ministrar på Finansdepartementet och Kulturdepartementet, men fler departement är involverade. Och det måste gå snabbare. 

Kulturbranschen ska känna sig trygga i att de inte står ensamma under denna kris. Vi har ett ansvar inför den dag pandemin är över. Vilket samhälle är det vi vill ska finnas kvar? Vilket liv vill vi leva?

Vi är stolta över att Sverige har valt att prioritera kulturen högre än någonsin under en av de största prövningarna vårt samhälle tvingats gå igenom. Vi kan inte offra det som gör oss till människor när vi behöver det som mest. Det har varit vår inställning sedan pandemin bröt ut och det kommer att vara vår inställning tills den är över.

Miljöpartiet kommer att prioritera kulturen även i kommande budgetförhandlingar.  


Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet
Per Bolund, språkrör Miljöpartiet
Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE