Angel, 19, dödades av militären på blodigaste dagen sedan kuppen

En av flera unga kvinnor som Myanmars militär skjutit ihjäl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

När Angel gick för att demonstrera mot militärkuppen i Myanmar hade hon en tröja som det stod ”Everything will be OK” på.

Videoklipp från i onsdags visar hur hon ledde en grupp unga demonstranter förbi tårgasattackerna och ropade slagord om enighet.

Sedan sköts hon i huvudet.

Ma Kyal Sin, eller Angel som hon kallades, visste vad hon riskerade när hon gav sig ut på gatorna i Mandalay, Myanmar. Inför demonstrationen hade hon skrivit sin blodgrupp på sociala medier, tillsammans med en önskan att hennes organ skulle doneras om det värsta inträffade.

Trots farorna gick 19-åriga Angel ut på gatorna för att visa sitt missnöje mot militären som tagit över styret i landet, samma militär som kritiserats av människorättsorganisationen Human Rights Watch för systematiska våldtäkter mot minoritetskvinnor.

Iklädd en t-shirt som det stod att allt skulle ordna sig på, ”Everything will be OK”, och beväpnad med enbart en Coca cola-flaska för att skölja tårgasen ur meddemonstranternas ögon var Angel Kyal Sin en av de tusentals som vägrade ge upp sina drömmar om ett Myanmar fritt från militärstyre. Angels far stöttade hennes politiska aktivism. Enligt NY Times kramade han henne adjö innan hon gick ut för att göra sin röst hörd.

– Vi kommer inte fly, ropar hon i en video som fångat hennes sista ögonblick vid liv.

19-åriga Angel i tröjan med texten ”Everything will be OK”.
19-åriga Angel i tröjan med texten ”Everything will be OK”.

I filmklippen syns det hur hon ropar slagord som besvaras av andra unga demonstranter medan de tar skydd från tårgasattackerna.

– Vårt folks blod ska aldrig nå marken, säger hon.

Blodigaste dagen hittills

Senare den dagen låg Angel död, skjuten i huvudet av militären hon demonstrerade mot. Det var den hittills mest blodiga dagen sedan militärkuppen ägde rum den 1 februari, enligt FN dödades minst 30 personer.

– Hon är en hjälte för vårt land, säger Ma Cho Nwe Oo, en av Angels bästa vänner till tidningen.

– Genom att delta i revolutionen visar vår generation unga kvinnor att vi är lika modiga som männen, säger hon.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
När Angel begravdes i torsdags sörjdes hon av hundratals.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
På sociala medier uttrycker tusentals fler sitt stöd för Angel.

Unga kvinnor har verkligen gått i täten under protesterna som trots övervåldet och de kapade kommunikationsvägarna som följt militärkuppen. Fackliga grupper från kvinnodominerade yrken såsom lärare, textilarbetare och vårdanställda har synts i frontlinjerna. I onsdags, samma dag som Angel dödades, sköts ytterligare två unga kvinnor ihjäl.

Militärledaren kritiserar deras kläder

Katolska nunnor, buddistmunkar, muslimska studenter och drag queens har också setts på gatorna tillsammans med de unga kvinnorna. Proteströrelsens tecken med tre fingrar upp i luften har hämtats från den fiktiva berättelsen om ”Hunger games”.

– Gen Z är en orädd generation, säger Honey Aung, storasyster till Kyawt Nandar Aung som likt Angel också dog av ett skott i huvudet i onsdags.

– Min syster demonstrerade varje dag. Hon hatade diktatur, säger hon till NY Times.

Landets otillbörliga ledare, general Min Aung Hlaing, har reagerat på kvinnornas engagemang genom att kritisera deras kläder som han anser vara ”opassande för Myanmars kultur”. Med det anses han mena faktumet att de flesta bär byxor.

När Angel begravdes i torsdags, dagen efter sin död, sörjdes hon av hundratals. På sociala medier uttrycker tusentals fler sitt stöd för vad som kommit att bli en martyr för demokratirörelsen som hittills krävt minst 54 liv.

– Jag kommer alltid att minnas Angel med stolthet, säger vännen Ma Cho Nwe Oo.

Publicerad: