Gick till attack mot Le Pen – i valets slutduell

avWolfgang Hansson

PARIS. De möttes aldrig direkt. Ändå var det något av valets slutduell.

Emmanuel Macron på en idrottsarena och Marin Le Pen i en konsertlokal för att ragga röster.

Sannolikt blir en av dem Frankrikes nästa president.

1 av 6 | Foto: Nikolai Jakobsen
Marine Le Pen överfölls av en "Femen kvinna" som kastade blommor och försökte blotta sig.

Det är svårt att föreställa sig två mer olika kandidater i stil och åsikter.

Utanför sportarenan är stämningen avslappnad och de tusentals som står i kö glada och förväntansfulla.

Annabell Morton, 35, har stått och väntat en bra stund på att dörrarna till arenan ska öppnas. Hon har nästan bestämt sig för att rösta på mittenkandidaten Macron, tidigare finansminister hos sociaslistpresidenten Hollande men som nu leder en ny politiskt rörelse med namnet ”En marche”, ungefär Framåt.

– Han är öppen för nya idéer, tycker hon. Han är varken vänster eller höger. Han är modern och framförallt så kan han ekonomi. Jag tycker han verkar bäst.

Solen tittar för en stund fram ur det kompakta molntäcket och hon lättar lite på sin ljusa sjal.

”Tveksam efter Fillons skandal”

Ett syskonpar som sitter på ett café intill istället för att stå i kö är inte lika säkra på Macron. De har kommit i hopp om att bli övertygade åt en eller andra hållet.

– Vi hade egentligen tänkt rösta på Fillon men efter skandalen där han betalat sin frus lön med skattepengar är jag tveksam, säger David Boulestain och systern Sara nickar instämmande.

Några timmar senare är arenan full till sista plats. Discomusiken får bröstet att vibrera.

Åhörarna har kommit för att lyssna på valrörelsens stjärnskott som överraskande fått favoritstatus trots att han för några månader sedan ansågs chanslös.

Nu jublar 20 000 åt när Emmanuel Macron klädd i blå kostym och vit skjorta intar den avlånga scenen som byggts upp på golvet. Ropen skanderar, "Macron president". Macron är kort och har ett pojkaktigt ansikte som ofta ler.

Enda som är rakt igenom EU-vänlig

Han är unik bland de 11 kandidater som ställer upp genom att vara den enda som är rakt igenom EU-vänlig. Det syns också i publiken där nästan lika många viftar med EU-flaggan som med den franska. Åldersspannet är stort. Allt från riktigt unga till äldre män som måste stödja sig på käpp. Alla verkar lika entusiastiska.

– Frankrike är ett sänkt och trött land, säger Macron. Vi måste få tillbaka framtidstron och optimismen.

Så ger han en passning till sina motståndare, framförallt Nationella Frontens Marine Le Pen.

– De som inte tror på Frankrike är de som vill stänga landet, som vill dra sig tillbaka i isolering.

Själv påstår han sig stå för förnyelse trots att han egentligen tillhör gänget av elitpolitiker som länge styrt landet.

Hans är väldigt luddig och okonkret om vad han egentligen ska göra.

Någon timme senare i en annan del av Paris är stämningen en helt annan när vi ska ta oss till den klassiska rockklubben Zenith. Vi möts av rader av poliser med kravallutrustningen på. De finns här för att stoppa vänsterdemonstranter från att ge sig på Nationella Frontens anhängare. Anhängare som i ganska små skaror står och köar utanför rockklubben utan det minsta av feststämning.

Men lika övertygade om att Le Pen är den som ska rädda Frankrike.

– Det här är sista chansen att ta tillbaka vårt land, säger Clotilde Libert, 40, och låter som ett eko av Trumpanhängare i USA.

Öronbedövande jubel för Le Pen

Inne i lokalen möts vi av videoskärmar som visar bilder på Marine Le Pen när hon träffar Putin eller sitter i soffan och läser. En kvinna med många sidor.

På den stora duken bakom talarstolen står det bara "Marine president". Efternamnet Le Pen som många förknippar med pappans mindre rumsrena högerextrema parti har hon lägligt låtit försvinna.¨

Le Pen möts av ett öronbedövande jubel när hon kliver in på scen i en röd kavaj och högklackat. Därefter pratar hon i en bra bit över en timme om hur hon vill stänga landets gränser för utländska varor och för utlänningar. Hur Frankrike först är det som gäller.

– Detta är ett ödesval, säger hon med hög röst. Vårt sätt att leva och våra värderingar står på spel.

Hon lovar att kasta ut alla som står på franska Säpos lista över misstänkta radikala islamister.

– De som är franska medborgare ska gå miste om sitt medborgarskap och skickas till sina forna hemländer.

Kvinna släpas ut på alla fyra

Ett uttalande som leder till öronbedövande applåder och stamp med fötterna.

En bit in i talet springer en kvinna upp mot talarstolen med en blombukett i handen samtidigt som hon visar brösten. På några sekunder har säkerhetsvakterna brottat ner kvinnan och släpat ut henne på alla fyra.

Marine Le Pen fortsätter direkt som om ingenting hade hänt.

Hon lyser av självförtroende. Hon är den ende kandidaten som konstant haft höga opinionssiffror runt eller över 25 procent. Det vore en sensation om hon inte gick vidare till andra omgången.

Hennes chanser att bli president avgörs av vem hon ställs emot där. Blir det som mätningarna visar Macron är hennes chanser små. Hon har sina fans men han drar till sig väljare från både höger och vänster.

Man hör inte så mycket längre om en Trumpeffekt i det franska valet.

ARTIKELN HANDLAR OM