Här gör Björne comeback i ny show

Efter bråken med SVT – gör show med ny björndräkt

Av: Andreas Hansson, Joni Nykänen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Det är 17 år sedan SVT sparkade Jörgen Lantz som Björne.

Nu återuppväcker han figuren – utan SVT.

– Det här är en annan björn, säger Jörgen Lantz.

Det stormade rejält kring SVT:s beslut att sparka Jörgen Lantz, 73, från ”Björnes magasin” 2000.

Lantz själv svarade med att ge ut skivorna ”Björnes favoriter” och fick genast stämningshot från SVT som krävde att skivbolaget skulle stoppa plattorna.

17 år senare, och 30 år sedan barnprogrammet gjorde debut i SVT sätter nu Jörgen Lantz upp en ny comeback för björnen: en scenshow på Scalateatern i Stockholm. Med de frostiga SVT-bråken i gott minne påpekar han dock att det inte är SVT:s björn som kommer stå på scenen 26–28 maj ihop med Coste Apetrea och gamla magasinkompisarna Kerstin Wikström och Anders Linder, utan en figur i helt ny dräkt.

– Det är inte Björne, det här är en annan björn. Det finns ju tusentals björnar. Låtarna vi sjunger heter ”Björnes favoriter”, det är inte identiskt med gamla Björne. Vi gör ett musikprogram som bygger på skivor och låtar som vi spelat in tidigare för både barn och vuxna, säger Jörgen Lantz.

”Det är inte SVT:s snigel”

Förhoppningen är att de tre provföreställningarna ska gå så bra att showen fortsätter i höst. I showen medverkar en gäst som Jörgen Lantz inte vill avslöja.

Har ni fört diskussioner med Eva Funck eller Robert Gustafsson?

– Vi har inte pratat med dem just nu eller bokat något med dem. Det finns inget färdigt.

Skulle SVT kunna reagera på showen?

– Det har jag ingen aning om, jag har inte funderat över det. Vi gör bara ett musikprogram, vi äger ju rättigheterna till låtarna så det är inget problem med det. Jag har inte den kostymen, den är SVT:s så den kan vi inte använda. Jag låter ju som jag gör det är ju min röst det kan jag inte göra något åt.

Det är en ny björndräkt, men samma snigel i pr-klippet ni lagt ut?

– Ja det är den snigeldockan som fanns i affären, det är inte tv:s snigel. Jag har ingen Hugo, men man kan ju sjunga om en hund i alla fall.

Har ni snackat med SVT?

– Nej det är ingen idé. Tv har inte med det här att göra. Jag har ingen relation till SVT överhuvudtaget sedan jag slutade där.

SVT:s jurister undersöker

På SVT har Johanna Gårdare, programchef för barn- och ungdomsutbudet, alldeles nyss hört talas om showen och kopplat in sina interna jurister.

– Vi tittar på det nu, hur det ligger till med rättigheter. Det är det enda jag kan säga om det i nuläget. Vi tittar på det här med våra jurister där alla avtalen finns. Det är där alla avtal finns ifall de finns. Det är inga konstigheter och det är bara en tidsfråga. Detta kom till vår kännedom nyligen och vi har inte hunnit med det riktigt. 

Ska du prata med Jörgen Lantz?

– Precis, vi får reda ut det på de sätt som står till buds. För att se hur det ligger till. Det kan hända att det inte är några konstigheter alls. Jag kan inte på rak arm säga hur det ligger till för det var längesedan.

Publicerad: