Linn blev vittne till attacken: “Han såg väldigt bestämd ut”

avEmma Lindström

Norska Linn Ellingsen och Petter Jordan satt på en pub i Borough Market när tre gärningsmän utförde attacken som dödade flera och skadade runt femtio personer i centrala London.

– Genom fönstret såg vi plötsligt en man med machete. Han högg en kvinna. Hon försökte komma därifrån och terroristen gick vidare, säger Linn Ellingsen till VG.

Klockan 23.08, svensk tid, fick polisen i London larmet. En vit skåpbil på London Bridge försökte köra på människor. Gärningsmännen tog sig till Borough market där de började knivhugga människor.

De tre männen som utförde attacken dödades sedan av polisen.

Såg gärningsmannen hugga en kvinna

Linn Ellingesen och hennes pojkvän Petter Jordan, båda från Norge, blev vittnen till attacken. De befann sig på en pub i Borough Market, skriver norska VG.

– Genom fönstret såg vi plötsligt en man med machete. Han högg en kvinna. Hon försökte komma därifrån och terroristen gick vidare. Han såg väldigt bestämd ut. Folk kastade sig bort från fönstren, säger Linn Ellingsen till tidningen över telefon.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Norska Linn Ellingsen blev vittne till när en av gärningsmännen hög en kvinna.

Paret hade de senaste attackerna i England i åtanke, dådet i Westminster och attacken på en konsert med Ariana Grande, därför undvek de tunnelbanan och stora folksamlingar.

– Så händer det när vi bara skulle ta en öl med en väninna som bor i området. Min pojkvän tittade ut för att se vad som hände. Han sa att terroristen hade på sig något som liknande en bombväst, säger hon. 

Polisen bekräftade senare att gärningsmännen burit fejkade bombvästar. Enligt terrorforskaren Hans Brun användes de troligen för att köpa tid och stressa polisen.

Ansikte mot ansikte med gärningsmannen

CNN har pratat med Brendan som befann sig på en restaurang i Borough Market när gärningsmännen började hugga människor.

Han och hans flickvän hade gömt sig i lokalens källare, men Brendan gick upp för att se vad som hände.

– Det var folk som sprang ut från baren på andra sidan gatan. Sen sprang en man med en enorm kniv över gatan och mot mig. Han stirrade på mig och insåg att han inte skulle komma in. Han sprang bort, eller så sprang jag ner igen, jag minns inte, säger han till CNN.

Såg människor på marken

Skåpbilen försökte köra på människor under vansinnesfärden på London Bridge. Ett vittne berättar för Reuters att han såg sex människor ligga på marken efter fordonets framfart.

– Det såg ut som han siktade på grupper med människor. Jag frös för jag visste inte vad jag skulle göra, säger Mark Robert till Reuters.

Han var på bron för en utbildning i nattfotografi och säger att han såg bilen gira fram och tillbaka på bron.

– Jag tänkte ’Vilken väg springer jag för att komma undan?’, säger han till nyhetsbyrån.

ARTIKELN HANDLAR OM