Magnus Nygren lämnar Färjestad BK

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Magnus Nygren hamnade i rejält blåsväder efter ett rasistiskt uttalande.

Nu aktiverar lagkaptenen en klausul i sitt kontrakt och lämnar Färjestads BK – samtidigt stängs han av från landslagsspel.

– Jag har fått en jättefin möjlighet till ett äventyr i ett annat land och jag väljer att ta den, säger Nygren till klubbens hemsida.

Foto: Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYR≈N

Färjestads lagkapten Magnus Nygren hamnade i rejält blåsväder efter att FBK åkt ur SM-slutspelet.

Det var efter en avslutningsfest med laget som Nygren i en kö till en hamburgerkedja stod för ett rasistiskt uttalande.

Händelsen fångades på en film som Sportbladet tagit del av (se ovan).

Efter händelsen har han varit ångerfull över sitt agerande.

– Jag slänger ut något fruktansvärt beklagligt ordval och är djupt ångerfull, sa Nygren efter händelsen.

Flyttar till Schweiz

Nu står det klart att det inte blir någon fortsättning i Färjestad, laget han gjort över 250 SHL-matcher för och varit kapten de senaste två säsongerna. I stället är det ett äventyr utomlands som väntar.

– Vi ska ha barn snart och jag har nu fått en möjlighet till ett äventyr och vi, jag och min flickvän, har kommit fram till att det är ett äventyr vi vill göra nu, säger 26-åringen till klubbens hemsida.

Nygren väljer att aktivera en klausul i sitt kontrakt som gör att han kan lämna i förtid.

– Det här är absolut inte fråga om någon flykt efter det som hände. Visst fanns det med i vågskålen men jag hade gjort klart tidigare om det inte hade hänt, säger Nygren till NWT.

Vilken klubb han ska till vill han i dagsläget inte berätta, men han bekräftar att det är ett ettårkontrakt med en schweizisk klubb, uppgifter Sportbladet tidigare skrivit om.

”Vill ha Magnus kvar”

Nu intensifierar Färjestads sportchef Peter Jakobsson jobbet för att hitta en ersättare för sin lagkapten.

– Vi vill ha Magnus kvar, men vi kan bara lyckönska honom och hälsa honom välkommen hem till Färjestad igen när han väljer att flytta hem. Det är hans beslut och det är bara för oss att finna oss i det, hur tråkigt det än må kännas, säger han och fortsätter:

– Vi har haft våra krokar ute ifall det här scenariot skulle komma att hända och vi tittar både på hemmaplan och utanför Sverige.

Stoppas från spel i VM

Nygren har spelat för det svenska landslaget under säsongen och var aktuell för VM. Men något spel där blir det inte efter rasistskandalen.

– Jag har pratat med Rikard Grönborg (förbundskaptenen). Jag var uttagen till de kommande landskamperna och var aktuell för VM. Men nu har Svenska ishockeyförbundet och Grönborg enats om att jag inte ska spela i landslaget mer den här säsongen. De ansåg att det kunde ta fokus från både mig och laget om jag var med, säger Nygren till NWT.

Men Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson menar att Ishockeyförbundet inte tagit det slutgiltiga beslutet, utan hänvisar till Rikard Grönborg:

– Rikard Grönborg hanterar och ansvarar ytterst för laguttagningen gällande Tre Kronor och vi känner oss trygga med Rikards sätt att sköta sitt viktiga uppdrag, skriver Larsson i ett sms till Sportbladet.

I intervjun med NWT låter det på Nygren som att Ishockeyförbundet varit med och fattat beslutet:

– Rikard svarar ytterst för laguttagningen i Tre Kronor och som förbundskapten är han anställd av oss och representerar därmed Ishockeyförbundet i det han gör, svarar Larsson.

Avstängningen från landslaget gäller denna säsongen ut, och om beslutet vill inte Nygren säga så mycket.

– Jag har egentligen inga kommentarer.

”Inget har förändrats”

När Sportbladet når den svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg tycker han det är märkligt att frågan har aktualiserats igen efter att Nygren inte kom med i truppen för några veckor sedan.

– Det sa vi för ungefär tre veckor sedan när vi tog ut truppen. Vi har tagit ett beslut att det är de här spelarna vi känner ligger närmast på resan och då gör vi en utvärdering av vad spelarna gör på banan och allting. Så det är där vi är, det är inget som har förändrats från då till nu under de här tre veckorna vi har varit ihop. Så det blir en konstig fråga för mig att svara på eftersom ni ställt den för tre veckor sedan och nu blir det aktuellt igen.

Magnus har själv i dag sagt att det skulle ta fokus från laget om han togs ut, ligger det något i det?

– Det får Magnus stå för. Vad jag diskuterar med spelare individuellt stannar mellan mig och spelarna. Så det är inget nytt från våran sida. Men vi tycker det är en väldigt bra hockeyspelare så klart, Magnus har ju varit med tidigare och gjort det bra både på isen och vid sidan om.

Så beslutet har inget med turbulensen kring honom att göra?

– Det Magnus kommenterat får han stå för. Det enda jag kan säga är att vi tagit ut det laget som vi tror på till den här resan nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!