Siktar mot NHL efter totala mardrömmen

avAndreas Käck

Publicerad:
Foto: INSTAGRAM
Lukas Bengtsson på Mayo Clinic i Minnesota.

I våras berättade Lukas Bengtsson om sin ovanliga sjukdom.

Efter ett riktigt helvetesår siktar han nu på att ta en plats i NHL.

– Tanken att lägga av slog mig aldrig, säger 23-åringen till Hockeysverige.

Det var i en intervju med Sportbladet i våras som förre Frölunda-stjärnan Lukas Bengtsson valde att berätta om sin ovanliga sjukdom.

Bengtsson hade känt yrsel och illamående under en längre tid och efter att ha sökt vård hos svenska läkare konstaterades att han hade drabbats av borrelia.

Men tiden gick och antibiotika-kuren hjälpte inte.

I samband med förra sommarens träningsläger (main camp) med NHL-klubben Pittsburgh Penguins drabbades han av nya bakslag och efter nya, omfattande tester hos den världsledande kliniken Mayo Clinic i Minnesota, fick han den ovanliga diagnosen: POTS syndrom, en komplex och sällsynt sjukdom (se faktarutan nedan).

– Läkarna tror att jag haft det här i tre-fyra år. De tror att sjukdomen kan ha kommit från körtelfebern jag hade när jag var 17 år. Nu i efterhand förstår jag varför jag under alla dessa år varit mer trött än vanligt. Min familj, och vissa vänner, har flera gånger skojat om att jag ofta säger att jag är trött, sa Bengtsson till Sportbladet.

Spelade 16 matcher

Den svenske backen spelade 16 matcher AHL-laget Wilkes-Barre/Scranton Penguins förra säsongen. Han hade stora förhoppningar att få chansen i Pittsburgh eftersom NHL-laget då hade drabbats av en skadekris monumentale på de fyra ledande backarna Kris Letang, Olli Määttä, Trevor Daley och Justin Schultz – men sjukdomen satte stopp.

Nu mår Lukas Bengtsson bättre.

”Brinner för hockeyn”

I en intervju med Hockeysverige.se säger 23-åringen att han kan träna nästintill obehindrat och att han har byggt på sig en hel del muskler under sommaren.

– Tanken att lägga av slog mig aldrig. Jag brinner för hockeyn och har gjort så sedan jag var liten. När jag är så nära en dröm som NHL är så vill jag inte ge upp bara för att jag mår dåligt. Som jag sa så mår jag nu bättre än vad jag har gjort på länge, säger Bengtsson.

Målet är att få debutera i NHL den kommande säsongen.

– Jag är väldigt revanschsugen och nyfiken på vad kroppen klarar av. Jag vill debutera. Om det sedan blir den här säsongen eller inte får vi se. Målet just nu är att komma tillbaka till ishockeyn och sedan ta det där ifrån, säger Lukas Bengtsson till Hockeysverige.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM