6 trendiga - och lättskötta växter

Publicerad:
Uppdaterad:

Trädgård

Är du en av dem som aldrig lyckas hålla liv i krukväxterna?
Du kan vara lugn, det finns massvis med blommor som inte kräver mycket underhåll.
Här är 6 snygga och lättskötta växter att inreda med.

Monstera
Foto: Thinkstock
Monstera

Monstera

Monsteran har gått från att vara en riktig ”väntrums-blomma” till att bli supertrendig, både i kruka och i vas.

Monsteran är lättskött och gillar att stå i skugga eller halvskugga. Välj gärna en plats där det är fuktigt, eller se till att duscha växten med jämna mellanrum. Vattna rikligt och låt sedan jorden torka upp innan du vattnar igen.

Sköter du dina kort rätt kan monsteran växa sig rejält stor och leva länge. Tänk dock på att ge blomman stöd om det behövs, och att gräva ner luftrötter som kikar fram.

Foto: Colourbox
Elefantöra

Elefantöra

Elefantörat eller parasoll-pilean har äntligen gjort comeback sedan sina glansdagar på 70-talat. Växten är lättskött och trivs i ljusa eller halvskuggiga fönster. Blomman kan även placeras lite längre in i rummet, om du vill. Vattna när jorden torkat men låt inte växten stå i för blöt jord.

Foto: Thinkstock
Citronträd

Citronträd

Ett härligt citronträd med äkta frukt är både trendigt och snyggt. Det kanske kräver lite extra kärlek, men det är värt det, dessutom får de fina vita blommor som dofta ljuvligt. Ställ ditt citronträd ljust, gärna i direkt solljus. Citronträdet är en medelhavsväxt och vill gärna stå där det påminner om dess naturliga miljö.

På sommaren trivs citronträdet utomhus i ett varmt och skyddat läget. Duscha gärna med jämna mellanrum och tillsätt växtnäring.

Mellan oktober-april ska trädet vila och vattnas sparsamt och bör stå på en ljus plats där det är mellan 5 och 12 grader. Citronträdet behåller sina blad på vintern. Det kan vara knepigt att få den att överleva inomhus om det är för torrt och varmt. Testa att ställ trädet i söderläge, ge extra belysning och duscha det då och då för att öka luftfuktigheten, se till att du inte ställer trädet i närheten av ett varm element.

Foto: Thinkstock
Suckulent

Suckulent

Suckulenter är perfekt för dig som glömmer bort att vattna eftersom de klarar sig länge utan vatten. Plantan kan till och med ruttna om du vattnar för ofta så se till att ge sparsamt med vatten. Det är snyggt att ha en blomma solitär, men det är även kul att plantera flera olika sorter tillsammans. Tänk på att ställa dem ljust i rumstemperatur, de trivs bäst i riktigt soliga lägen.

Foto: Thinkstock
Palett

Palettblad

Den här blomman är supertrendig just nu och kommer i massor med olika färger - från klarrosa till blekt gröna och vita. Palettbladsblomma är en mycket lättskött blomma som dessutom växer till sig snabbt. Ställ gärna blomman ljust, men inte i direkt solljus och vattna regelbundet utan att den torkar ut. Tillsätt gärna lite näring då och då. På sommaren kan du ställa blomman ute, om du vill.

Foto: Thinkstock
Cowboykaktus

En stor och snygg krukväxt som precis som de flesta suckulenter och kaktusar är väldigt lättskött. Växten trivs bäst i ett fönster i soligt läge - gärna i söder eller öster. Vattnas när jorden helt torkat upp, under sommarmånaderna kan du tillsätta lite extra näring.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN