Drömvärvningen Nouri: ”Det här betyder allt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Brwa Nouri är hela Dalkurds drömvärvning.
Men nästa år ställs han mot klubben i sitt hjärta.
– Det skulle vara en mardröm att möta Dalkurd. Eller en dröm. Jag vet inte. Det skulle inte kännas verkligt. Bara sjukt, säger den förre lagkaptenen om det allsvenska avancemanget.

Brwa Nouri har dubbla anledningar att jubla i dag.
Foto: BILDBYRÅN
Brwa Nouri har dubbla anledningar att jubla i dag.

När Sportbladet når Brwa Nouri har hans Östersund just krossat Elfsborg med 4-1. Den segern har han i princip glömt bort i lyckoruset efter Dalkurds allsvenska avancemang.

– Vår vinst med ÖFK känns nästan som skitsamma nu, säger Nouri skämtsamt och fortsätter:

– Jag är paff, stum, mållös och känner en sån skön lättnad. Det är bara glädje.

30-åringen gjorde fem säsonger för Dalkurd innan han 2014 lämnade för Östersund. Han är dessutom förlovad med systern till spelaren Ahmed Awad och så stolt över lagets prestation att han nästan spricker.

– Så jag har inte bara spelat där i många år. Jag är ingift i klubben!

”Betyder allt – allt!”

Vad betyder Dalkurds avancemang till allsvenskan?

– Man måste förstå vad kurder går igenom dagligen, vad kurderna har fått utstå de senaste seklerna, för att inse vilken glädje det är. Nu får vi en chans att vara oss själva. Man kan säga att man är kurd. Vårt lag är i svensk fotbolls finrum. Det betyder allt. Allt! Stoltheten är enorm.

Kurdernas kamp har varit avgörande för att kunna slå tillbaka IS i mellanöstern, men de senaste veckorna har segerglädjen övergått till viss oro då irakiska styrkor drabbat samman med kurdiska.

– Det har inletts samtal om fred nu. Vi får hoppas att det blir bra på den fronten, att alla kan enas i den kurdiska delen av Irak. Men fotbollen kan ingen ta ifrån oss. Den är viktig ur ett mänskligt, universellt perspektiv. Där kan ingen ge oss kniven i ryggen.

Vill spela i Dalkurd igen

Hur stora är Dalkurd i Kurdistan?

– Folk tror säkert att det är en klyscha, men alla känner till Dalkurd där nere. Spelarna blir behandlade som rockstjärnor och rikskändisar. Som om de vore Zlatan i Sverige. Att laget heter något med kurd är något som folk kan falla tillbaka på och vara stolta över. Det är vår symbol och betyder mer än bara fotboll. Mina föräldrar hatar fotboll, men följer Dalkurds matcher, till exempel.

I Dalkurd lyfts Brwa Nouri fram som den självklara drömvärvningen. En spelare som skulle kunna vara en central byggsten i den allsvenska satsningen.

– Det är otroligt glädjande att höra sånt. Folk har sagt det till mig. Det uppskattas som fan, helt enkelt. Stoltheten man känner... enorm. Självklart vill jag spela i Dalkurd igen, men det är svårt att veta när.

”En mardröm – eller dröm”

Nouri är ju lagkapten i succégänget Östersund som tar skalp efter skalp ute i Europa.

– Jag har kontrakt där ett år till. Men jag är fortfarande rätt ung, även om jag är 30, och kan spela länge till.

Hur blir det att möta Dalkurd i allsvenskan?

– Det skulle vara en mardröm. Eller en dröm. Jag vet inte. Det skulle inte kännas verkligt. Bara sjukt. Jag var fem år i Dalkurd och det var en av de bättre tiderna av mitt liv där jag skaffade vänner och kärlek. Det blir konstigt att möta Dalkurd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.