Profilens hyllning till hjälten

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

En stor svensk fotbollsprofil är nu på allvar på väg att få konkurrens av sin egen lärjunge som hemstadens störste spelare genom tiderna.

Till Håkan Milds stora glädje:

– Jakob Johansson kan bli ännu bättre, säger Mild.

Det är med ett stort leende på läpparna som Håkan Mild, 46, sent under fredagskvällen är på väg ut från det inre av Friends efter Sveriges 1-0-seger mot Italien.

Radiosportens expertkommentator är från Trollhättan precis som matchvinnaren Jakob Johansson – som just Håkan Mild i egenskap av sportchef värvade till Blåvitt 2007.

Kunde du föreställa dig den här utvecklingen för Jakob Johansson?

– Ja, absolut. Det tycker jag inte är konstigt. Använder man honom rätt så har han alla de förutsättningarna, säger Mild till Sportbladet.

– Det finns spelare som kanske inte är så snabba men som är intelligenta och har stor spelförståelse. De kvaliteterna har verkligen Jakob.

Hjälpte AEK Aten tillbaka

Efter åtta säsonger i IFK Göteborg lämnade Jakob Johansson i januari 2015 Sverige och flyttade utomlands. Hans överraskande val blev AEK Aten, som då spelade i grekiska andradivisionen.

Johansson blev ordinarie, nyckelspelare och AEK Aten tog sig tillbaka till förstaligan där de nu åter etablerat sig som ett topplag.

Jakob Johansson blev på köpet A-landslagsmannen när förbundskaptenen Janne Andersson byggde sitt nya landslag under hösten 2016.

Vilken nivå kan Jakob Johansson nå?

– Egentligen kanske jag inte ska jämföra honom med De Rossi (Daniele) och hans karriär (Roma), men om man ser hur han spelar där han är väldigt central och inte rör sig över några jätteytor, så hade det passat Jakob alldeles lysande. Han är på den nivån, säger Mild.

Tog Johansson till Göteborg

Håkan Mild lämnade själv jobbet som sportchef i Blåvitt 2014 – och var således med när Johansson kom till klubben 2007.

Vem upptäckte Jakob Johansson och tog honom till IFK Göteborg?

– Det måste ju ha varit jag, haha.

– Jonas Olsson (tidigare spelare och även A-lagstränare i IFK Göteborg) hade Jakob tidigt som spelare i FC Trollhättan.

– Det var vi i IFK Göteborg som värvade Jakob. Sedan råkade jag vara sportchef då – och även jag från Trollhättan…

”Känner lite extra stolthet”

Vad känner du i dag?

– Jag känner lite extra stolthet. Inte bara för Jakob som gör mål utan även för Gustav Svensson, Marcus Berg och Ludwig Augustinsson som jag hade i IFK. Det är jättekul.

Vad tror du om Sveriges möjligheter att nå VM med 1-0 i halvtid mot Italien?

– Jag tror man har en riktigt bra chans. Det italienska laget var inte speciellt bra i det offensiva spelet. De var ganska tröga och orörliga. Jag ser ingen tydlig linje vad de vill åt i sitt anfallsspel. Det är ganska individuella kvaliteter som ska göra det. Någon som måste ta sig förbi sin motståndare för att skapa målchanserna. Det är inte alltid så enkelt att lyckas då, säger Mild.

1 av 3 | Foto: JIMMY WIXTROM /

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Sverige-Italien: Fakta 00:45
Publicerad: