Lotta fick epilepsianfall – vaknade i handbojor

”Polisen dumpade mig vid en mack”

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Lotta Hillergren, 47, väntade på sin mamma på tågperrongen när hon fick ett kraftigt epilepsianfall.

När hon vaknade upp var hon handbojad.

– Polisen slängde ner mig på marken med händerna i bojor bakom ryggen. Sedan dumpade de mig vid en mack. Jag fick panik, säger hon.

Lotta Hillergren från Uppsala lider av svår epilepsi. Sjukdomen gör att hon är förtidspensionerad.

– Jag får en ovanlig typ av anfall – gående anfall. Jag faller inte ihop utan i stället kan jag springa runt utan att veta vad jag gör. Jag är helt borta under anfallen, säger hon.

Vanligtvis kommer kramperna ungefär var tionde dag. Men den här gången hade Lotta klarat sig i tre veckor. Det gjorde henne glad.

Den 22 december satt hon och drack kaffe på perrongen på Resecentrum i Uppsala. Hon väntade på sin mamma som snart skulle komma med tåget. Tillsammans skulle de vidare till Stockholm för att äta julmiddag hos Lottas syster.

– Då fick jag plötsligt en grand mal, en superkramp. Allt gick så fort. Jag hann bara vända mig till en tjej som satt bredvid och säga: ”Hjälp, jag kommer få ett epilepsianfall”.

”Polisen skrek: Håll käften”

Lottas nästa minne är att hon vaknar upp, handbojad i ett rum med vakter.

– Kanske blev jag aggressiv, kanske sprattlade jag. Det kan bli så efter ett anfall, säger hon.

Lotta berättar att hon var förvirrad och omtumlad.

– Det kom två poliser. Jag sa att jag har epilepsi och att jag hade fått ett anfall och bad om hjälp. Jag bad dem ringa sjukhuset eller min mamma. Jag bad dem kolla i väskan där jag hade mediciner. Men de lyssnade inte. De struntade i att jag hade ett anfall, säger hon.

– Polisen skrek åt mig att hålla käften. En polis slängde ner mig på marken. Jag tänkte: Det här är inte möjligt. Min morfar var polis, man gör inte så här.

Sedan kördes Lotta till en mack där hon lämnades.

– Jag fick panik. Jag är förvirrad efter ett anfall. Det är farligt att lämna mig på gatan så där, säger hon.

– Jag kan förstå att de tror att jag var galen. Jag kan bete mig konstigt när jag får anfall. Men när jag sen säger att jag har epilepsi och ber om hjälp, då måste de hjälpa mig och inte sätta handfängsel på mig, trycka ner mig i marken och dumpa mig.

Polisen anmäldes

Lotta berättar att hon mår dåligt efter händelsen. Polisen har anmälts och ärendet har skickats till Särskilda åklagarkammaren där åklagaren i dag beslutade att inte inleda någon förundersökning.

– Jag har bett vårt kansli göra en anmälan mot ordningsvakterna i stället. Det kvinnan anmäler är att hon har blivit bojad och det gjorde vakterna. När de träffar henne uppträder hon förvirrat och aggressivt. De kallar på polis som kör henne till en bensinmack. Och där har hon släppts. Hon säger att hon har epilepsi. Men så här blev det. Jag har svårt att se att poliserna ska ha gjort något. Varför poliserna skulle slänga henne i marken verkar egendomligt. Kanske har hon blandat ihop ordningsvakterna med poliserna, säger åklagare Mats Ericsson.

Borde poliserna ha agerat annorlunda?

– Man kan alltid tycka att de skulle ha gjort något annorlunda, men jag vet inte vad. Jag har svårt att se att detta är något de skulle bli straffade för, säger Mats Ericsson.

Publicerad: