Frölundas guldvapen: Snackar mer än tränar

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N
Henrik Tömmernes jublar.

GÖTEBORG. Överlägsen serieledning.

Och ett överlägset vapen just nu. Frölundas powerplay är glödhett.

– Vi har hittat våra roller, med ett bra powerplay kan man sno många poäng, säger Henrik Tömmernes.

Frölunda leder serien med tolv poäng, trots att spelet de senaste veckorna varit långt ifrån hundraprocentigt. Men ett vapen har fungerat näst intill perfekt, på de sju senaste matcherna har göteborgarna gjort 15 mål i powerplay. Mot Luleå kom det ytterligare två, vilket blev matchavgörande.

– Vi har hittat en bra balans, att vi tar attack och bra passningsspel vilket gör att det är svårt för motståndarna att läsa oss, säger Henrik Tömmernes.

Leder interna poängligan

Backen gjorde 1+1 mot Luleå, och leder nu den interna poängligan på 27 poäng (6+21). Liksom i fjol är han en stor anledning till att Frölundas powerplay fungerar så bra.  Ryan Lasch, Spencer Abbott, Andreas Johnson, Joel Lundqvist och just Tömmernes bildade en fruktad femma i fjol. Med den förstnämnda trion borta har i stället Johan Sundström, Victor Olofsson och Casey Wellman gått in och ersatt. Förtjänstfullt dessutom. 

– Själva uppställningen är samma som i fjol, det är kanske svårt att ersätta Ryan Laschs passningsspel, men jag tycker vi har adderat det bra med Wellman som har ett bra skott. Lundqvist och Sundström är starka framför målet, skymmer och vinner otroligt många andrapuckar vilket gör att vi får långa tryck på motståndarna och bra skottlägen. Och Victor Olofsson har ett fantastiskt bra skott vilket han börjat utnyttja rejält nu.

”Blir mycket videokoll”

Frölunda leder powerplay-ligan i SHL, men det är först de senaste veckorna som det lossnat på allvar. Och anledningen till det är inte att man tränat extra.

– De senaste veckorna har vi inte tränat på det över huvud taget faktiskt. Vi snackar mer än tränar, och det funkar bra. Vi tittar på video och pratar oss samman inför varje match. Vi har lite olika varianter, men jag ska väl inte avslöja allt för mycket om dem, säger Victor Olofsson. 

Tömmernes håller med.

– Vi sitter mest och snackar och scoutar de andra lagen inför matcherna. Det blir mycket videokoll, vi försöker hitta nya idéer och vara ett steg före motståndarna innan de hunnit läsa in sig på oss. 

Hur viktigt är det med ett framgångsrikt powerplay?

– Det är skönt, en trygghet. Som i dag när vi kanske inte har en fullfjädrad match i fem mot fem, så kan vi ändå lita på vårt powerplay. Det gäller att hålla i det här för om vi ska gå långt i vår också så krävs det både ett bra powerplay och boxplay.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM