Det började med bröllop – norra Kina stänger

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Chinatopix/AP/TT
En besökare beundrar isskulpturer på den kända festivalen i Harbin. Bilden är från invigningen den 5 januari – nu drabbas staden av lockdown.

NYHETER

För första gången på många månader bekräftar Kina ett nytt dödsfall i covid-19. Utbrottet är litet med våra mått mätt, men har redan inneburit att tiotals miljoner omfattas av lockdown.

Det är i nordöstra Kina som de nya fallen koncentreras, 138 nya smittade enligt det senaste dygnets officiella statistik, och alltså en död.

Utbrottet tros härstamma från en bröllopsfest nyligen, skriver The New York Times (NYT). Det leder nu till att över 20 miljoner människor i provinserna Hebei och Heilongjiang omfattas av lockdown, och i stort sett inte får lämna sina hem.

Drabbar isfestival

I hela Heilongjiang råder undantagstillstånd, vilket bland annat påverkar den världsberömda isfestivalen i provinshuvudstaden Harbin.

Hebei omger Peking, och skräcken för det styrande Kommunistpartiet vore att behöva stänga hela huvudstaden. I de närbelägna städerna Shijiazhuang och Xingtai, med sammanlagt 17 miljoner invånare, har alla nu testats i jakten på smittan.

– Hebei är vallgraven som skyddar Pekings politiska säkerhet, försäkrade Wang Dongfeng, partiets ledare i provinsen, i förra veckan enligt NYT.

Åtgärderna liknar de som Kina använde när den globala pandemin började för ett år sedan, och då lyckades få stopp på spridningen inom landet.

Är fast

Smittspårning är en viktig del. När en taxichaufför i Peking testade positivt häromdagen letades alla passagerare som suttit i bilen upp och sattes i karantän, skriver statliga medier. Sådana åtgärder möjliggörs av modern teknik och övervakning som skulle ses som kontroversiell i andra länder –— exempelvis registreras alla som åker taxi i Peking.

Men de som uttalar sig i det hårt styrda Kina är nöjda. Studenten Zhao Zhengyu från Peking var på besök hos sina föräldrar i Shijiazhuang när lockdown infördes, och är nu alltså fast där.

– För min del är åtgärder som nedstängning av hela staden helt okej, säger hon till NYT.

Ringar in

Åtgärderna underlättas också av hur kinesiska städer är uppbyggda.

– Det finns ett kvarterssystem. Mindre sådana har några hundra invånare, större kan ha tiotusentals. Men när du stänger grindarna har du ringat in många tusen människor, säger Chen Min, författare och tidigare nyhetsredaktör, till NYT.

– När problem dyker upp är det lätt att ta detta i bruk. Men det vore omöjligt i västvärlden.

Publicerad: