16-åring åtalad för mordförsök släppt ur häkte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Jessica Gow/TT
Advokat Anton Strand företräder den misstänkte 16-åringen. Arkivbild.

NYHETER

Rättegången mot en 16-åring som misstänks för ett misslyckat beställningsmord måste tas om på grund av att en nämndeman blivit sjuk. Tingsrätten bestämde först att pojken skulle vara fortsatt häktad i väntan på en ny rättegång, men ändrade sig efter försvarets överklagan.

– Jag är väldigt nöjd med tingsrättens beslut, säger advokat Anton Strand.

16-åringen är åtalad för att ha försökt skjuta ihjäl en man i Järfälla förra året. Enligt åklagaren var det pojken som genomförde skjutningen, på uppdrag av andra personer som står åtalade för anstiftan och medhjälp till mordförsök.

Attunda tingsrätt hade planerat att meddela dom i målet i tisdags – men i stället kom beskedet att hela huvudförhandlingen måste tas om.

– Det är olyckligt, framför allt för parterna. Skälet är att två domare som skulle delta i avgörandet föll ifrån, säger rättens ordförande rådman Richard Berlin.

Så snart som möjligt

En av nämndemännen fick lämna målet på grund av en skada som krävde sjukhusvård, och den andre fick lämna då hon blev sjuk efter det att rätten inlett överläggning till dom.

– Det var bara två ledamöter kvar då, och två ledamöter kan inte meddela dom, säger Berlin.

En ny förhandling ska hållas så snart som möjligt, eventuellt redan nästa vecka eller veckan därpå, säger Berlin.

16-åringen har varit frihetsberövad sedan slutet av september och tingsrätten beslutade först att han skulle vara kvar i häkte fram till att en dom kan meddelas.

– Jag tyckte att det var tveksamt att han skulle vara kvar i häkte redan innan det här, men nu när målet ska tas om och vi inte ens har fått startdatum för när målet kan tänkas börja på nytt så är ju situationen fullständigt orimlig, sade pojkens försvarare advokat Anton Strand under onsdagsförmiddagen.

Pojken släpps

Strand överklagade beslutet och under eftermiddagen meddelade tingsrätten att man ändrade sig och att pojken ska släppas ur häkte.

– Han kommer i stället att omfattas av vård enligt LVU och kommer vistas på en plats som är anpassad för människor i hans ålder, säger han.

– Jag är väldigt nöjd med tingsrättens beslut, som gick emot vad åklagaren ville, eftersom min klient har varit häktad under relativt lång tid trots att han är så pass ung, och häktet är absolut inte en plats för ett barn.

Ville ha pojken häktad

Åklagare Jenny Clemedtson tyckte dock att det var självklart att begära att pojken fortsatt skulle stanna i häkte, även beaktat hans ålder och att han redan suttit häktad i drygt tre månader.

– I det här fallet är det väldigt allvarlig brottslighet – ett beställningsmord. Sedan blev det inte mord, men det vara egentligen bara en slump. Så med hänsyn till brottets allvarliga skäl tycker jag att det är proportionerligt att han sitter fortsatt häktad, sade Clemedtson innan tingsrätten gav besked om att pojken skulle släppas.

Efter beslutet att pojken släpps säger Clemedtson att det krävs mycket för att en så pass ung ska få vara häktad under lång tid.

– Tingsrätten tyckte väl inte att det finns tillräckliga häktningsskäl helt enkelt.

16-åringen förnekar all inblandning i skjutningen.

– Jag tycker att den samlade bilden, även utifrån åklagarens åberopade omständigheter, är väldigt spretig, säger advokat Anton Strand.

Publicerad: