Råden för äldre skrotas – "samma för alla"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelar att hela befolkningen nu ges samma coronaråd.
Foto: Anders Wiklund/TT
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelar att hela befolkningen nu ges samma coronaråd.

Äldre och andra i riskgrupper ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen, meddelar socialminister Lena Hallengren.

– I dag vet vi mer om konsekvenserna av långvariga begränsningar för människors liv, inte minst gällande psykisk hälsa av långvarig ensamhet, säger hon.

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper slopas. Lena Hallengren (S) hyllar deras insatser under pandemin.

– För att skydda sig själva och minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger hon under torsdagens pressträff.

I dag vet vi mer om coronaviruset och i vilka situationer som risken för smittspridning är störst, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra.

Tagit stort ansvar

TT: Är inte risken att det här är en signal om att man kan ta det lugnare?

– Man ska inte förstå det så. Jag tror att det är farligt om en stor grupp i samhället ska bära ett mycket tyngre ansvar än oss andra, säger Lena Hallengren.

– Jag inser att det är många olika signaler, men det är inte frågan om att gå tillbaka till hur något var innan pandemin.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att trycket på vården har minskat i landet och att färre nu läggs in för vård.

– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra riskgrupper har tagit ett enormt stort ansvar. Vi kan se i våra analyser att det här har haft stor effekt.

"Varit värt det"

I ett antal undersökningar som Folkhälsomyndigheten gjort kan man se att råden gentemot äldre och andra riskgrupper visserligen har skyddat dem – men att det också kostat på.

– Vi ser att vi får en påfallande psykisk men även fysisk påfrestning på äldre som isolerar sig, säger Carlson.

TT: Har det varit värt det?

– Det har varit värt att ha dem (råden) i det läge vi hade under våren och försommaren. I våra modelleringar kan vi se att det sparat stora volymer i sjukvården och intensivvården, men även räddat många liv, säger Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Inga lättnader i maj

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad redan i maj. I september sade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin.

Totalt har 5 929 personer dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN