Mejla

Britta Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skippa coronaråden som gör livet svårt för äldre

Publicerad:
Uppdaterad:
Britta Svensson: Rensa bland råden och gör dem lika för alla, tack.
Foto: TT
Britta Svensson: Rensa bland råden och gör dem lika för alla, tack.

Särskilda coronaregler för äldre måste bort.

Rekommendationerna bör vara lika för alla.

Regionen där jag befinner mig, Skåne, har just nu detta råd på sin hemsida:

”Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp”.

 

Jag frågar mig hur den stackare som följt detta minutiöst sen i mars mår i dag. Folkhälsomyndigheten har för sin del under pandemins gång mjukat upp formuleringarna och just nu rekommenderar de på hemsidan 70-plussare och andra i riskgrupp:

”Håll ett fysiskt avstånd till andra människor som du inte bor med”.

Det är ju ett lämpligt råd för precis alla nu när vi går in i den mörka, kalla, smittspridande delen av året. 

Om partiledare, studenter och andra party- och umgängessugna följde detta enkla råd de närmaste fyra månaderna, så skulle det rädda liv, minska smittan och ha till följd att alla människor fick samma värde i kampen mot coronan.

Nästa råd från Folkhälsomyndigheten till riskgrupper och äldre är:

”Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder”.

Finns inte heller någon anledning att ha åldersgräns på det rådet.

Tredje rådet till 70+:

”Umgås utomhus. Risken för smitta är liten när man umgås utomhus – men tänk på att hålla ett avstånd till andra”.

Det finns inte någon orsak att detta bara ska gälla 70+ och riskgrupper. Och det går utmärkt att umgås utomhus även på vintern. 

 

Sen finns på Folkhälsomyndighetens hemsida två råd till 70+ som jag anser bör skrotas:

”Undvik platser där många samlas, till exempel i affärer eller caféer” och ”Be om hjälp för att handla mat, hämta ut mediciner och för andra ärenden som kan innebära nära kontakt med andra människor”.

Jag kan inte se att det skulle vara ett problem för någon att handla mat, gå in i en affär, hämta ut mediciner eller dricka kaffe, så länge det går att hålla avstånd till andra. Och det går, är min erfarenhet från Sveriges mest tätbefolkade område, Stockholms innerstad. Så skippa dessa råd som gjort livet så svårt för många äldre.

Möjligen kan de kortas ner till ”Undvik platser där många samlas”, och då ska detta gälla alla.

Den sjätte och sista rekommendationen lyder:

”Undvik resor med kollektivtrafiken, till exempel buss, spårvagn eller tunnelbana. Åk med egen bil eller färdmedel, till exempel flyg eller tåg, där man bokar plats”.

Om ”undvik resor” ändras till ”håll avstånd till andra vid resor” så kan det gälla alla. Och fler 70-plussare skulle våga sig ut, på ett säkert sätt.

 

När, och jag säger inte om, för det måste ske, rekommendationerna blir lika för alla, måste också Folkhälsomyndigheten, de 21 regionerna och hemsidan Krisinformation uppdatera sin information i alla sina kanaler.

Där finns just nu en otrolig röra av olika formuleringar av råden till 70+. En del är betydligt hårdare än andra. Inte konstigt att en del äldre ”isolerat sig mer än de behöver”, som Anders Tegnell säger. Medan han mjukat upp råden ligger hårda formuleringar kvar på andra ställen.

Rensa bland råden och gör dem lika för alla, tack.

 


Om de särskilda rekommendationerna för 70+ tas bort, försvinner också yrkesförbudet för den åldersgruppen. Många som hör av sig till mig är 70-plussare som blivit av med jobb och uppdrag på grund av dessa regler.
Kul att myndigheterna läser ”Mitt liv som pensionär”! När jag 3 september kritiserade att MSB:s coronaenkät bara gick ut till 18-79-åringar, beställde de veckan efter en stor telefonundersökning för 80-plussare. Den redovisades på presskonferensen i tisdags.
Även Folkhälsomyndigheten kastar sig över Aftonbladet varje torsdag. När jag förra veckan efterlyste lättade restriktioner för 70+ var både Johan Carlson (samma dag i ”Aktuellt”) och Anders Tegnell (på lördagen i ”Helgstudion”) snabbt ute och lovade att de är på gång.

 

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: Britta Svensson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: