”Allting kan döda dig – så bara välj något kul”

Kusken Marie Hafstad Eriksson om tuffa tiden efter olyckan • Jagar första segern på V75 trots sjukdomen: ”Kan vinna”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: ATG Live, Privat
Marie Hafstad skadade sig allvarligt i en olycka 2019 på Östersundstravet, på lördag startar hon och stoet She’s Ready på V75

TRAV

Hösten 2019 slungades kusken Marie Hafstad Eriksson ur sin sulky på Östersundstravet och skadades allvarligt.

Hon fördes akut till sjukhus med ambulans där hon låg medvetslös i två dagar.

Trots sviterna av olyckan kan den 47-åriga tiobarnsmamman på lördag ta sin första seger på V75.

– Det blev en hjärnskakning för mycket och jag diagnosticerades med svår hjärntrötthet, säger amatörtränaren till Trav365.

På lördag avgörs V75 från Rommetravet, strax utanför Borlänge.

En av omgångens mer intressanta och fascinerande starter gör Marie Hafstad Eriksson med sitt sjuåriga sto, She’s Ready, som hon även äger.

Men vägen mot den stora arenan har varit långt ifrån självklar för Bergsåker-tränaren, som berättade sin historia i podcasten ”V75 - lördag hela veckan”.

För Trav365 utvecklar Marie.

I slutet av september 2019 var Marie med om en allvarlig olycka på Östersundstravet då hon kastades ur vagnen och skadades allvarligt.

– Jag körde hästen Theia och vi befann oss på innerspår men så anslöt en häst bakom mig som jag inte såg. Vi krokade ihop och min häst galopperade. Jag föll av och slog bland annat i huvudet. Jag minns inget förrän jag vaknade två dagar senare på sjukhuset i Östersund, säger Marie till Trav365.

”Låg medvetslös på sjukhuset”

Efter några dagar kunde läkarna konstatera att Marie hade ådragits sig allvarliga skador.

– Förutom revbensfrakturer och en fraktur på en ländkota så blev min hjärnskakning så allvarlig att jag låg medvetslös men kontaktbar på sjukhuset. Jag har tidigare fått flera hjärnskakningar och nu var det en för mycket. Vid utskrivningen sa det att jag drabbats av något som heter svår hjärntrötthet. Då visste jag inte överhuvudtaget vad det var, men det har jag verkligen fått veta nu.

”Tvingades sluta som lärare”

Sedan dess har Hafstad Eriksson sakta men säkert kämpat sig tillbaka – men det skulle dröja över ett år innan hon kunde återvända till sulkyn.

– När jag låg på sjukhuset och blev utskriven var jag övertygad om att det bara skulle vara att köra på som vanligt direkt, men det gick inte. Jag behöver vila mycket och blir onaturligt trött väldigt ofta, trött av ingenting. Mitt tal och minne påverkades kraftigt men genom rehabilitering har det blivit bättre. Jag tålde inte heller bild och ljus på samma sätt.

– Den 1 oktober 2020 körde jag lopp igen och det var faktiskt första gången jag körde She’s Ready. Jag tänkte då att hon är nästan för bra för att jag ska köra själv. Innan olyckan jobbade jag som lärare på gymnasiet inne i Sundsvall men har tvingats sluta. Jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna återvända till det.

Marie Hafstad kunde efter olyckan inte fortsätta med sitt jobb som lärare och fick koncentrera sig på hästarna hemma på gården (She’s Ready och Denco'sLucky Kilab)
Foto: Privat
Marie Hafstad kunde efter olyckan inte fortsätta med sitt jobb som lärare och fick koncentrera sig på hästarna hemma på gården (She’s Ready och Denco'sLucky Kilab)

Tiobarnsmamman: ”Familjen har stöttat”

Marie Hafstad Eriksson är förutom travtränare även mamma till tio barn (!).

Amatörtränaren bedriver sin mindre verksamhet i Stöde (strax väster om Sundsval) tillsammans med 50-årige maken Martin Eriksson – med sex hästar på träningslistan.

Och det är just Martin och övrig familj som varit ett oersättligt stöd efter den otäcka olyckshändelsen.

– Martin har varit fantastisk och alltid backat upp mig. Han har trott på mig hela tiden. Under det första halvåret var jag mycket dålig och var ingen bra mamma vid det tillfället. Även min övriga familj har varit väldigt stöttande. Det har krävts väldigt mycket av dom. Jag har flera vuxna barn i dag men visst har det stundtals varit kämpigt, med främst små barn och tonåringar samtidigt.

Foto: Privat
50-årige Maken Martin Eriksson har varit ett ovärderligt stöd för Marie efter den otäcka olyckan 2019 på Östersundstravet.

Något som förgyllt tillvaron för tränarparet den senaste tiden är hästen She’s Ready som ska starta på V75 på lördag. Hennes resa får betecknas som ett förvandlingsnummer modell större – och ett enormt tränarjobb av paret Eriksson.

På de åtta senaste starterna har Ready Cash-dottern vunnit vid sju av tillfällena. Hon är obesegrad i år och har dansat fram på upploppet – och vunnit överlägset i de allra flesta fallen.

She's Ready startar i V75–1 (klass I) från spår två i volten – över distansen 2 140 meter.

Jagar första segern på V75: ”Är redo”

Kusken Marie Hafstad Eriksson fyller 48 år på lördag och det råder inget tvivel om att hon har siktet inställt på att fira dubbelt i Borlänge.

– Jag är väldigt nöjd med vår häst, hon känns fin och allt är precis som det ska. Det här är en bra häst som utvecklats enormt mycket den senaste tiden. Hon är hyfsat startsnabb och kan gå väldigt fort de sista 500 meterna. Hon kan bli het och vill springa själv men från ledningen och dödens tycker jag att jag klarar att hålla i henne. Jag är nöjd med spår två i volten, innerspåret hade varit värre för henne, säger amatörkusken och berättar vidare om stallets reklamhäst:

– Både autostart och volt kan vara besvärligt för henne men jag tror inte det ska vara några problem i volten på lördag. Det här blir vår andra start på V75. För fem starter sedan körde jag henne på Bergsåker och vi hamnade invändigt, det får jag ta på mig och den starten är bara att glömma. Hon hade då alla krafter kvar i mål, precis som haft vid vinsterna på slutet. 100 meter efter starten brukar hon få in turbon och blir väldigt snabb.

Tror du att ni är redo att ta första V75-segern på lördag?

– Jag tror mycket på den här hästen och jag brukar väl inte sticka ut hakan men jag måste ju säga vad jag känner. Man ska veta att hon är riktigt bra och kan springa väldigt fort om det behövs. Det är den bästa häst jag kört, det kanske inte säger så mycket men jag har hållit på sedan 1997. Jag är optimistisk på förhand. Loppet ser öppet ut och jag tror absolut hon kan vinna. Skulle vi kunna köra utan brodd så vore det bäst. Hon är redo och jag vi gör inga ändringar.

”Allting kan döda dig så välj något kul”

Trots sin sjukdom och alla hjärnskakningar finns det ingen rädsla hos Marie när hon väl kör travlopp.

– Läkarna och rehabteamet säger att jag inte bör slå i huvudet mer. Jag är medveten om risken men olyckor kan hända var som helst och jag tycker det är roligt att tävla, träna och leva ett liv med hästar. Ibland brukar jag skämta och säga att allting kan döda dig så välj något kul. Men naturligtvis kör jag varje lopp med fullt fokus på säkerhet också och hoppas att det inte händer igen, men rädd är jag inte, avslutar Marie Hafstad Eriksson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!