Uppmaningen till skåningar: Åk inte till Danmark

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Skånes högsta regionpolitiker avråder skåningarna från att åka till Danmark.

På sociala medier går regionrådet Carl Johan Sonesson (M) ut med egna rekommendationer – som går längre än myndigheternas.

”Jag uppmanar alla skåningar att avvakta nöjesturer till Danmark”, skriver Carl Johan Sonesson på sin Facebooksida.

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande i Skåne, gick i fredags ut på sociala medier med en uppmaning till skåningarna: åk inte till Danmark – och undvik Stockholm. Han beskriver situationen i Skåne som under kontroll, men att R-värdet – antalet personer som varje smittad person smittar i genomsnitt – fortfarande är för högt. Därför valde regionrådet att gå ut med egna rekommendationer till skåningarna.

”I Stockholm ser jag oroande tendenser. Stockholms uppskattade R-värde är 1,46 för perioden 9-16 september. Det är högt och jag tror finns anledning att vara restriktiv nu med sina resor till Stockholm”, skriver regionrådet på sin Facebooksida.

Aftonbladet har tidigare idag rapporterat om att smittspridningen ser ut att öka i Stockholm igen. På en presskonferens under tisdagsförmiddagen berättade Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att den nedåtgående trenden i regionen har brutits.

– Vi är på väg upp igen. Man kan bara hoppas att det här är ett hack i kurvan, att vi minskar smittspridningen igen. Det beror på hur vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Fortsätter det uppåt är vi snart i ett allvarligt läge igen, sade Björn Eriksson under presskonferensen.

Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M) under en presskonferens. Aerkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M) under en presskonferens. Aerkivbild.

Carl Johan Sonesson fortsätter med att beskriva situationen i Danmark vars smittspridning återigen tagit fart. Dock stängs inte gränsen på samma sätt som tidigare i år för att förhindra smittspridning.

”Jag hoppas nu danskarna avvaktar att åka för mycket till Sverige så länge smittan är så hög som den är just nu. Och jag uppmanar alla skåningar att avvakta nöjesturer till Danmark”, skriver Carl Johan Sonesson.

Dock menar han att man bör hålla gränsen öppen och belyser att det är turistande som han vill att folk undviker, och att det inte gäller jobbpendlande.

Danmark införde i fredags nya regler till följd av ökad smittspridning. Bland annat stänger nu alla barer och restauranger senast klockan 22 varje kväll, och gränsen för folksamlingar har minskat från 100 till 50 och de som kan uppmanas jobba hemifrån.

– Vi är på en för hög nivå. Samtidigt ser vi att smittan sprider sig i hela landet och i flera grupper i befolkningen. Bland annat bland vårdpersonal. Det är minst sagt allvarligt, sa statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens på fredagen.

Under tisdagen har 476 nya fall av covid-19 rapporterats in i Danmark.

Foto: Fredrik Hagen / TT
Inget turistande vid Nyhavn, uppmanar Skånes regionråd Carl Johan Sonesson.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE