Även i Sverige blir journalister hotade

Slutreplik om kravet att EU ska stoppa så kallade SLAPP:s

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hot och hat mot journalister är ett stort problem i Sverige. Vi vet att det leder till självcensur och att journalister lämnar yrket, skriver Erik Halkjaer, Ulrika Hyllert och John Stauffer.
Foto: GETTY, DAVID LAGERLÖF, TOR JOHNSSON, MELKER DAHLSTRAND
Hot och hat mot journalister är ett stort problem i Sverige. Vi vet att det leder till självcensur och att journalister lämnar yrket, skriver Erik Halkjaer, Ulrika Hyllert och John Stauffer.

SLUTREPLIK. Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Civil Rights Defenders och 81 andra organisationer har i ett debattinlägg krävt att EU måste stoppa så kallade SLAPP:s (Strategic Lawsuits Against Public Participation). Domstolsprocesser används som vapen för att stoppa exempelvis journalister och engagerade medborgare.

Pamina Falck, Näringslivets medieinstitut, skriver i en replik på Aftonbladet Debatt att medierna i Sverige, enligt henne, har för stor makt och att enskilda har svårt att driva processer mot medier.

Denna verklighetsuppfattning får antas bero på att Näringslivets medieinstitut inte på lika nära håll som oss följer de kränkningar som journalister utsätts för.

Hot och hat mot journalister är ett stort problem i Sverige. Vi vet att det leder till självcensur och att journalister lämnar yrket. I och med detta halkar Sverige efter Norge och Danmark i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Vi har färska exempel på att SLAPP:s kommit till Sverige. Journalister har stämts i tingsrätt för att de granskat så kallade bluffakturaföretag och Realtids journalister hotas med stämning.

När texter publiceras i en tidning är det ansvarig utgivare som kan åtalas. I dag sprids texter i sociala medier där grundlagsskydd inte alltid gäller, vilket gör det lättare att ge sig på enskilda journalister.

När texter sprids utomlands kan en person som vill stämma en journalist välja att göra det i ett land med svagt skydd mot SLAPP:s.

Därför är det viktigt att EU gemensamt tar sig an frågan. Pressfriheten är redan under hårt tryck i hela EU och Pamina Falcks förslag riskerar att försämra pressfriheten än mer även i Sverige.

Näringslivets medieinstitut kan fortsätta blunda för problemet, men vi har journalister att tänka på – journalister som förväntar sig att vi ska hjälpa dem i det verkliga livet.


Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser Sverige (RSF Sverige)
Ulrika Hyllert, ordförande, Svenska Journalistförbundet
John Stauffer, chefsjurist, Civil Rights Defenders ​


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE