Källor: Trumps hemliga uppgifter kom från Israel

avEbba Thornéus

WASHINGTON. Den hemliga informationen som president Trump ska ha avslöjat vid ett möte med ryska tjänstemän kom från Israel.

Det uppger en nuvarande och en tidigare amerikansk tjänsteman för New York Times.

Om det stämmer kan det skapa en diplomatisk kris mellan länderna.

Foto: Alexander Shcherbak / ALEXANDER SHCHERBAK/TASS TASS
Donald Trump och ryske USA-ambassadören Kislyak i Vita huset.

Enligt tjänstemännen skulle delar av det som diskuterades under förra veckans mötet i Vita huset komma direkt från Israel – som tidigare ska ha uppmanat USA att vara försiktig med hanteringen av informationen.

Även amerikanska underrättelsen ska i januari – innan president Trump installerats – ha diskuterat med den israeliska underrättelsetjänsten och varnat Israel för att delge känslig information till president Trump.

Landers värsta farhåga

Detta då man menade att informationen lätt skulle kunna hamna i ryska händer och överföras till Iran som är Israels största hot i Mellanöstern.

Att Trump nu uppges ha skrutit om några av landets mest känsliga uppgifter inför ryssarna uppges kunna skada förhållandet mellan länderna.

Detta då Israel är en av USA:s viktigaste allierade och en stor informationssamlare i Mellanöstern.

Enligt israeliska underrättelsetjänstemän har landets ”värsta farhåga” nu besannats och många uppges ”koka av ilska” och avkräver svar från presidenten uppger mediesajten BuzzFeed.

”Israel har fullt förtroende”

Israel har inte bekräftat uppgiften om att de skulle tillhandahållit informationen uppger Washington Post.

I ett uttalande till The New York Times, säger den israeliska ambassadören i USA, Ron Dermer, att de båda länderna kommer fortsätta upprätthålla ett nära anti-terrorism-samarbete.

”Israel har fullt förtroende för vårt underrättelseutbyte med USA och ser fram emot att fördjupa det under de kommande åren med president Trump”.

Vita huset har flera gånger tillbakavisat Washington Posts uppgifter om att president Trump skulle ha avslöjat hemliga uppgifter vid Rysslands-mötet.

Trump: Har rätt att berätta

Under tisdagen twittrade Trump att han som president har ”absolut rätt att dela information med Ryssland” och på en pressträff tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, sa Trump att mötet med den ryska utrikesminister förra veckan var ett ”väldigt framgångsrikt möte”.

Till skillnad från vanliga människor – som skulle riskera upp till tio års fängelse för att delge känslig information – så menar rättsliga experter att presidenten har så stora befogenheter när det kommer till att delge olika typer av information att Trumps agerande sannolikt inte är olagligt.

Trumps påstådda handlade har dock mötts av stark kritik och oro för att USA:s förtroende nu undermineras bland underrättelsekällorna i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM