Donald Trump – USA:s nye president

Trumps ordkrig mot London-borgmästaren fortsätter – ”Patetisk ursäkt”

avEbba Thornéus

1 av 2 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump.

WASHINGTON. Efter lördagens terrordåd i London har ordkriget mellan president Trump och borgmästaren Sadiq Khan accelererat.

Trump som felaktigt anklagat Khan för att tona ned allvaret i attacken fick svaret att Khan inte hade tid med presidentens twitter-utspel.

Men på måndagen kom ytterligare en tweet-attack riktad till Khan.

”Patetisk ursäkt från Londons borgmästare Sadiq Khan”.

Efter lördagen terrorattack i London har världens ledare skickat sina mest medkännande kondoleanser till Storbritannien och dess befolkning.

En av de första att erbjuda sin hjälp var USA:s president Donald Trump som twittrade att USA är med London och att man bistår med vad som kan tänkas behövas.

Men på söndagen hade tonläget ändrats, och Trump gick i stället till attack mot Londons borgmästare Sadiq Khan, som han menade försökte tona ner allvaret av attentaten.

”Minst sju döda och 48 skadade i terrorattack och Londons borgmästare säger att det ’inte finns anledning till oro!”.

Khan: Har inte tid med Trump

Dock hade Trump missuppfattat Khans uttalande då borgmästaren inte syftade på attacken utan att polisnärvaron i London kommer öka den kommande tiden, men att det inte finns någon anledning för oro kring det.

– Londonbor kommer lägga märke till en utökad polisnärvaro några dagar framåt. Det finns ingen anledning att bli orolig, sa Khan.

En talesperson för Khan sa under söndagen till nyhetsbyrån AFP att Trump var ”dåligt informerad” och medvetet hade lyft ut Khans uttalande ur sin kontext.

Talespersonen tillade även att Khan inte har tid med Trump.

”Borgmästaren har viktigare saker att göra än att svara på Donald Trumps Twitterutspel”, säger denne enligt AFP.

Trump: Patetisk ursäkt från Khan

Men trots det har Trumps twitterattacker inte upprört. På måndagen skickade presidenten ytterligare en känga till borgmästaren.

”Patetisk ursäkt från Londons borgmästare Sadiq Khan som var tvungen att tänka snabbt på sitt uttalande om ”ingen anledning att vara orolig”, skriver Trump och tillägger att ”etablerade medier” jobbar hårt för att sprida den förklaringen.

Khan bemötte påhoppet i en intervju med BBC.

– Vissa människor njuter av att driva på konflikten, men vi kommer inte tillåta någon, oavsett om det är Donald Trump eller någon annan, att splittra vårt samhälle.

May till Khans försvar – var fel

Även premiärminister Theresa May försvarade Khan på måndagen och sa att president Trumps offentliga attacker mot honom var ”fel”.

Trumps twittrande efter lördagens terrordåd har även inkluderat ytterligare en serie tweets där presidenten skriver att ”Vi måste sluta vara politisk korrekta och börja bry oss om säkerheten för vårt folk” samt att ”Märker ni att vi inte har någon debatt om vapen just nu? Det är bara för att de använde knivar och en skåpbil!”

Pendlat mellan sorg och ilska

Trump har även fått hård kritik då han påstås ha utnyttjat lördagens terrordåd för att återigen lansera sitt inreseförbud.

Detta då hans första kommentar efter attackerna var en uppmaning till de amerikanska domstolarna att godkänna hans presidentorder.

Flera personer, har reagerade kraftigt på inlägget, och menar att ”jakten på politiska poäng är det absolut sista vi behöver just nu”.

Samtidigt hade presidenten återigen bytt tonläge på söndagskvällen och kallade i ett uttalande terrordådet i London för en ”ondskefull slakt” och sa återigen att USA kommer att göra allt för att hjälpa Storbritannien.

– Blodsutgjutelsen måste sluta, blodsutgjutelsen kommer att sluta, säger Trump efter ett evenemang i Washington, uppger Reuters.