Collin fick önskan uppfylld – av främling

avJonna Claesson

1 av 3

Collin Karlsson, 12, i Klippan, föddes med ett sällsynt syndrom. I fredags fick han sin högsta önskan uppfylld av en främling – han fick åka lastbil, vilket Sydsvenskan var först med att berätta.

– Han var i himmelriket. Jag blir tårögd bara jag tänker på det, säger pappa Richard Karlsson.

Tolvåriga Collin Karlsson föddes med den sällsynta diagnosen 22q11-deletionssyndrom. Tre dagar gammal hjärtopererdes han och med åren har han utvecklat en rad följdsjukdomar, exempelvis allvarlig epilepsi.

– De första åren var en mardröm. Vi sov inte en minut. Vi kämpade för att få assistans men det tog fyra år innan vi fick någon. Nu har vi det dygnet runt och livet är bättre, berättar Richard Karlsson, Collins pappa.

Collin kan inte prata och har svårt med motoriken.

– Han sitter i rullstol och kommunicerar med kroppsspråk och ljud, men han är full av energi. Så fort han vaknar ska det hända någonting. Han är helt otrolig.

I vardagarna bor Collin med sin mamma och låtsaspappa i Klippan men han är ofta hos sin pappa i Malmö. Väl där har han en favoritsyssla och det är att vara nere i industrihamnen och kolla på lastbilar.

– Lastbilar är det bästa Collin vet.

”Han var i himmelriket”

I torsdags hände något exceptionellt. När Collin och Richard gick till industrihamnen och vinkade till lastbilarna, stannade en av dem och gick ut för att prata lite.

– Han hette Andreas Rijpma och berättade att han hade sett oss förut och frågade om Collins intresse för lastbilar och truckar.

Samtalet ledde till en inbjudan till Crown, ett service- och transportföretag i Industrihamnen där Andreas Rijpma är regionchef. Och redan dagen efter åkte Collin, hans assistent och Richard dit.

– Han var i himmelriket. Jag blir tårögd bara jag tänker på det. Han fick åka truck, dra i alla spakar och tuta. Sedan fick han åka upp i en lift, sex meter över marken. Han skrattade med hela ansiktet medan jag hade svindel. Avslutningsvis fick han åka i företagets största lastbil runt i hamnen. Det var bättre än ett tivoli.

”Fick en stående inbjudan”

Till Collin och Richards stora glädje var det inte sista gången de fick besöka företaget Crown. Collin har nämligen en stående inbjudan dit.

– Jag kommer kanske inte ta med Collin dit igen redan imorgon men under sommaren kanske. Det är helt fantastiskt. Allas engagemang och glädje över att se Collin så glad, det är rörande.

Andreas Rijpma berättar för Aftonbladet att han inte vet vad som fick honom att stanna.

– Jag vet inte vad som flög i mig. Jag har åkt förbi dem några gånger och tänkt att Collin måste ha ett brinnande intresse för det som rör sig, säger han och fortsätter:

– Det var ett emotionellt utbyte utan dess like. Jag är tagen av hans upplevelse. Det var nästan chockerande.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Klippan

Epilepsi

Drömbilar