Tony Olsson överklagar – jämför sig med Mattias Flink

avEric Tagesson, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra veckan avslogs Malexandermördaren Tony Olssons ansökan om tidsbestämt straff.

Nu överklagar han  – och jämför sig med massmördaren Mattias Flink.

Olsson och hans försvarare begär en ny muntlig förhandling.

1 av 2 | Foto: Roger Lundsten
Tony Byström

Tony Olsson, numera Byström, dömdes i juni 2000 för mord på två polismän och försökt till mord på ytterliagre en polis samt grovt rån.

Sedan dess har han vid flera tillfällen begärt att få livstidsdomen tidsbestäm.

Så sent som förra onsdagen, 10 maj, fick Byström och advokaten Björn Hurtig ett avslag av Örebro tingsrätt.

Tingsrätten ansåg visserligen att Byström skött sig, men att det fortfarande finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet. han har ännu inte beviljats permissioner på egen hand. De brott som han dömts för ger ett straffvärde som överstiger 30 år, vilket enligt tingsrätten omöjliggör att straffet redan tidsbestäms.

Jämför med Flink

Beslutet har nu överklagats.

I sin överklagan uppger advokat Björn Hurtig att de anser att tingsrätten gjort en felbedömning, och man jämför ärendet med massmördaren Mattias Flink.

Flink frigavs i juni 2014, efter 20 år i fängelset. Han dömdes 1994 efter att med AK5 ha mördat sju personer i Falun.

I fallet kring Flink beslutade högsta domstolen att fastställa livstidsstraffet till 30 års fängelse, samtidigt som man uppgett att det måste finnas en rimlig tid för utslussning.

I sin överklagan hänvisar Byström och Björn Hurtig till fallet.

”Det är klart att straffvärdet inte kan fastställas enbart utifrån hur många personer som avlidit till följd av gärningarna. Emellertid måste det finnas en rimlig proportion i all straffmätning och så även i detta fall. Mattias Flink dömdes för sju mord och tre mordförsök. Tony Byström är dömd för två mord och ett mordförsök”, skriver de i överklagan.

”Överstiger inte 30 år”

Man nämner att även Flinks gärningar riktades mot polis i tjänst samt en posttjänsteman och konstaterar att straffvärdet för de gärningarna Byström dömts för inte överstiger fängelse i 30 år.

”Vid en sammantagen bedömning av samtliga nu relevanta omständigheter – innefattande straffvärdet – föreligger inget skäl att avslå Tony Byströms ansökan om omvandling av livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff”, står att läsa i ansökan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM