ÅSIKT

Nacka borde byggt hyresrätter i stället

Debattören: De 305 miljoner man köpte borätter för kunde gått till allmännytta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Khashayar Farmanbar: För 305 miljoner skulle kommunen kunna börja bygga upp ett allmännyttigt bestånd.

DEBATT. Nacka behöver fler hyresrätter för att lösa bostadsbristen. Därför driver vi socialdemokrater frågan om ett kommunalt bostadsbolag. I en artikel argumenterar Paul Lindquist (M) för att köp av bostadsrätter skapar mer nytta för invånarna än att investera i ett kommunalt bostadsbestånd. Vi tycker precis tvärtom.

Hyreslägenheter behövs för att våra unga ska kunna flytta hemifrån och för att våra äldre ska kunna sälja villan och flytta till något mindre. Dessutom skulle ett kommunalt bostadsbestånd ge Nacka större handlingsfrihet när det gäller bostäder för sociala ändamål, exempelvis flyktingmottagande.

Det som gör att Nacka sticker ut är den stora mängden bostadsrätter som kommunen tvingats köpa för att kompensera avsaknaden av allmännytta. Men det är knappast ett kommunalt kärnuppdrag att spekulera i bostadsrätter som kommunen nu gör.

Det är resultatet av en politik som sålt allmännyttan och använt pengarna till att betala drift av skolor och andra kommunala verksamheter för att kunna behålla en låg skatt. Det är som att sälja familjesilvret för att köpa varmkorv.

Resultatet av den moderata bostadspolitiken är att våra unga har svårt att hitta bostäder. Dessutom gör kommunen det ännu svårare för dem att ta sig in på bostadsmarknaden genom att buda på dem bostadsrätter som finns.

För 305 miljoner skulle kommunen kunna börja bygga upp ett allmännyttigt bestånd.

Det skulle vara en mer långsiktig lösning på bostadsbristen för våra äldre, för sociala ändamål och framförallt för våra unga.


Khashayar Farmanbar (S), kommunalråd i opposition, Nacka


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka