Så firade Smederna SM-guldet i natt

Glädjebeskedet till fansen – hjälten vill stanna

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

ESKILSTUNA. Smedförarna togs emot som hjältar hemma i Eskilstuna i natt.

Sedan kom glädjebeskedet för alla smedfans:

– Matej Zagar vill stanna, säger ordföranden Håkan Ringkvist till Sportbladet.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Smedernas Matej Zagar  hyllas efter avgörande 14:e heatet.

Eskilstuna Smederna chockade hela speedwayvärlden med att sno guldet framför näsan på Elit Vetlanda.

Och direkt efter vändningen på bortaoval åkte guldhjältarna – bortsett från Matej Zagar och Leon Madsen som skulle vidare på nya tävlingar – tillbaka till Eskilstuna för att fira SM-guldet med hundratalet fans på en lokal bar i hemstaden.

John Guidettis egna sång ”Johnny G (The Guidetti Song)” var utbytt mot ”Matej Zagar”. Och på andra sidan baren stod smedförare och lagledare och poserade glatt med firande smedfans.

– Det här varit mycket rätt mycket skit genom åren. Det har varit räddningsaktioner, det ska swishas pengar hit och dit, pengar som ska in. Så det är extremt roligt att få ge det här tillbaka till alla Eskilstunabor, säger lagledaren Jerker Eriksson.

Beskedet: Zagar vill stanna

Och mitt i all guldyra kom också beskedet som alla smedfans hoppats på.

Den store stjärnan, och en av förgrundfigurerna genom hela slutspelet, Matej Zagar går mot en fortsättning i Eskilstunaklubben.

– Zagar trivs enormt bra och vill stanna kvar här. Han har verkligen levererat i slutspelet och tagit oss dit vi är nu, säger Smedernas ordförande Håkan Ringkvist till Sportbladet.

Zagar var annars den som under stora delar plockades bort ur laguppställningen (av ekonomiska skäl) i fjol när klubben var nära konkurs, men valde ändå att stanna kvar även den här säsongen som slutade i ett SM-guld.

– Han trivs extremt bra här i Eskilstuna och flera gånger om kommer han hit ett par dagar och ligger kvar vilket är ganska unikt. Han är så viktig för det här laget. Tanken är att behålla hela laget och där ingår förstås Zagar, säger Ringkvist.

Foto: Martin Tolén

Hur mycket betyder han för det här laget?

– Han är extremt viktig. Han går fram till övriga förare, berättar vad och hur de ska göra, är med och skruvar på andras hojar. Han har blivit något för laget som ingen visste att han var.

”Hade en schism första matchen”

Och ordförande Ringkvist besked gläder lagledaren Jerker Eriksson.

– Haha, det är väl ingen jävel som vill lämna det här laget nu?

– Nej, men skämt åsido. Vi hade väl någon schism i första matchen där han försökte testa mig. Men han märkte väl att det inte var någon bra idé att bete sig hur som helst och sedan dess har vi haft en kanonrelation. Folk lyssnar på honom.

Även Pontus Aspgren, som tillsammans med Andzejs Lebedevs är den ende som är klar för en fortsättning, delar bilden om Smedernas guldhjälte.

– Det här är det bästa lag jag varit i någonsin. Hela laget jobbar för varandra. Zagar betyder allt. Han kliver fram som den världsstjärnan han är och genom åren har man hört att han är en egoist, men den bilden stämmer absolut inte. Han kommer alltid med tips på hur man ska åka och hur man ska ställa in inställningarna. Det är inte alla världsstjärnor som gör det, jag skulle säga att det är unikt. Man kan alltid fråga honom – det är en fantastisk kille, säger Aspgren.

Publicerad: