Mejla

Malin Persson Giolito

Du SKA rösta – även om det inte är kul

Publicerad:
Släpa dig till vallokalen och rösta. Punkt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Släpa dig till vallokalen och rösta. Punkt.

KOLUMNISTER

”Jag kan inte hjälpa det”, säger min kompis Hanna. ”Men jag tycker EU är så inihelvete tråkigt.” Och sen lägger hon på. Det är något hon måste göra och tur är väl det. Jag har en särskild ven i min ena tinning som börjar bukta av den där typen av kommentarer.

Vad är det med folk och EU-valet? Nej, läs ordentligt. Jag skriver EU-valet, inte EU. Tyck vad du vill om EU (det är tröttsamt nog), men kom inte dragandes med att du inte orkar rösta för att du inte ”fattar vad de gööööööör”. Det är nämligen lika övertygande som mina barns tomma blick när de står framför diskmaskinen. Gissningsvis är det INTE bristen på tekniskt kunnande som gör att de misslyckas med att lista ut hur man öppnar luckan.

Börjar det pirra i dig om någon viskar det ordinarie lagstiftningsförfarandet? GRATTIS! Till dig som inte styvnar på något ställe: din röst är lika mycket värd. Och tur är det. Om bara de som anser att lagstiftning är latjo-lajban fick vara med och bestämma skulle vi behöva avskaffa demokratin.

Så vad behöver du veta om vikten av EU-valet? Jag citerar Aftonbladets Lena Mellin: ”ungefär sex av tio lagar som behandlas av riksdagen har sitt ursprung i EU. Valet till riksdagen är alltså mindre viktigt än valet till EU-parlamentet. Men vi agerar som vore det tvärtom.” Så rösta. För ärligt talat. Hur ”kul” tycker du att det är med svensk politik? Jag skulle vilja påstå att jag är hyfsat ”engagerad”, men jag är tvungen att lösa sudoku parallellt med tv-tittandet för att kunna ta mig igenom en svensk partiledardebatt utan att få hjärnblödning av DUMHETERNA SOM SÄGS. Jag tycker inte heller att svenska riksdagen är ”underhållande”. Enda gången jag njutit av att titta på något som utspelat sig där var när Lisa Nilsson sjöng på riksmötets öppnande. Men jag har aldrig ens övervägt att det skulle vara ett skäl till att inte rösta.

Du ska rösta. Och inte för att det är kul. Är vi överens så långt? Då kommer nästa fråga: vad ska du rösta på? Efter att ha följt de senaste veckornas plötsliga mediala EU-intresse känns det kanske som om man i valet och kvalet bland de existerande kandidaterna hittar ännu färre skäl till att skratta. Men för såna som jag, som anser att all granskning gynnar demokratin är det rena rama dansbandskvällen. Satan vad det svänger! Inte är det nog med alla könsdelar som på olika vis smugit sig in i valrörelsen (tuttar! 3D-klitoris! livmodern!), SD:s nuvarande parlamentariker har avslöjats vara de i särklass lataste svenska parlamentarikerna (källa: Europaportalen). SD går alltså till val på att åstadkomma förändring från INSIDAN, men när man tittar på vad de faktiskt gjort där inne så hittar man inte ens en tummetott. Om Orban måste räkna med den typen av vänner i EU, ja, då har hans fiender sannerligen inget att oroa sig för.

Jag skulle kunna skriva mycket om de senaste skandalerna. Men jag slutar där. Det finns problem med demokratin. Ett av dem är att vanliga människor med fel och brister ska verkställa den. Vi kommer alltid behöva granska hur de arbetar, om de arbetar, vad de gör när de arbetar och så vidare i all oändlighet. Om de missköter sig, försöker vi byta ut dem. Men att de missköter sig är INTE ett skäl till att avskaffa demokratin helt och hållet. Att det fattas märkliga beslut, är inte heller ett skäl till att avskaffa lagstiftning. Det är ett skäl till att rätta till de regler som inte fungerar.

Demokrati är inte kul. Det räcker att det är det hittills bäst fungerande systemet för att hålla liv i så många människor som möjligt och dessutom tillhandahålla drägliga villkor för hur de lever. Ju mer vi samarbetar, desto större blir möjligheterna för att vi ska kunna hålla oss vid liv. Jag tillhör dem som anser att det största problemet med EU är att vi har överlåtit så lite makt till EU, och att vi har så begränsade möjligheter att straffa dem som drar nytta av EU utan att uppfylla sina skyldigheter, men även om du inte håller med mig ska du släpa dig till vallokalen och RÖSTA. Punkt. För att du får. Gör du det inte, då har du inte längre rätt att klaga. Och det vore väl synd. För att KLAGA på EU, det tycker alla är skitkul.


Få ännu bättre koll

LENA MELLINS EU-SKOLA:

Av: Malin Persson Giolito

Publicerad:

LÄS VIDARE