Nato växer i Irak

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför militäralliansens försvarsministermöte i Bryssel.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens inför militäralliansens försvarsministermöte i Bryssel.

En fyrdubblad Nato-insats i Irak ska tillfredsställa kraven från USA:s president Donald Trump om att andra måste göra mer.

Fast egentligen handlar det mest om att byta uppdrag för personal som redan är på plats.

När militäralliansen Nato håller försvarsministermöte i Bryssel under onsdagen och torsdagen är Irak-insatsen ett av huvudämnena.

– I dag har ministrarna enats i princip om att förstärka Natos utbildningsinsats. I första hand kommer det att ske genom att ta över några av den internationella koalitionens nuvarande uppdrag, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel.

Inför mötet uppgav diplomater för nyhetsbyrån Reuters om att antalet militärutbildare ska ökas från 500 till upp mot 2 000. I praktiken handlar det dock mest om att ge redan utsänd personal ett annat uppdrag, genom att flytta dem till Nato-insatsen från den pågående internationella koalitionen mot IS.

Trump blir glad?

Det låter bra, tycker USA, som tryckt på för att övriga Natoländer ska göra mer.

– Det är en del av bördefördelningen – att våra europeiska allierade kommer med oss och gör mer. Nato-insatsen pågår redan i Irak och jag tror att det definitivt kan vara ett svar på vad president Trump har velat se, säger USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison på en pressbriefing inför ministermötet.

Kommer dra ner

Till norska journalister betonar Jens Stoltenberg samtidigt att målet i slutändan ändå är att bli "så små som möjligt" i Irak.

– Men på ett försvarbart sätt. Vi måste vara på plats tillräckligt länge med tillträckligt många så att vi kan vara säkra på att vi inte får tillbaka IS eller något liknande när vi börjar dra ner. Men där är vi inte än, säger Stoltenberg enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN