Carl-Johan Björk

Björk: Han saknar det som krävs

Publicerad:
Foto: TT

Reserverna som ska försöka rädda sina lag

De blytunga quarterbackskadorna skakar om NFL.

För att rädda säsongen sätter flera lag nu sitt hopp till oprövade reserver.

Medan Pittsburgh knäar efter Big Bens armbågsskada, så behöver inte Drew Brees skada  betyda tummen ned i New Orleans då det öppnar för superatleten Taysom Hill.

Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers – armbågsskadad och borta resten av säsongen. 

Drew Brees, New Orleans Saints – missar minst sex veckors spel med en nyopererad ligamentskada i tummen.

Nick Foles, Jacksonville Jaguars – har brutit ett nyckelben och väntas tillbaka tidigast omgång 11.

Andrew Luck, Indianapolis Colts – gick i tidig pension på grund av sin skadehistorik.

Lägg därtill bänkade Eli Manning, NY Giants,  NY Jets Sam Darnold som åkt på körtelfeber och Cam Newton i Carolina Panthers vars fotledsskada gör att han missar minst en match. 

Att det inträffar skador i NFL är snarare mer regel än undantag. Men ovanstående sammanställning över quarterbacks är minst sagt ovanlig. QB-positionen är speciell i det avseendet att det inte alltid finns en spelare som kan hoppa in och fylla dennes skor. Det finns ett fåtal reserv-QB:s som kan ta vid där stjärnan avslutade. Det är till exempel en stor skillnad på om en linebacker skadas, då även om spelaren var viktig och fyllde en uppgift, så finns det nästan alltid någon som har liknande färdigheter och kan kliva fram och leverera på en acceptabel nivå. 

Det som förväntas av en back up-QB är att de ska axla rollen som tillfällig spelfördelare och se till att laget inte är i en horribel situation när förstavalet väl är tillbaka. Det är en allt annat än lätt uppgift, och det blir snabbt tydligt i fall den som har spelat andrafiol har varit med i matchen gällande spelbok och utförande, eller bara avnjutit matcherna som åskådare från sidlinjen. 

Under 2000-talet så är det endast två stycken reserv-QB:s som tagit över och burit sitt lag vidare till en Super Bowl-titel – Nick Foles (säsongen 2017), då i Eagles kläder, och dessförinnan New Englands Tom Brady (2001) som tog över efter skadade Drew Bledsoe för att sedan lägga grunden till lagets dominans gällande mästerskapstitlar. 

Det lag där det slår som hårdast är helt klart Steelers som mer eller mindre tappar all sin konkurrenskraftighet i och med Ben Roethlisbergers armbågsskada. Big Bens ersättare blir andra års-spelaren Mason Rudolph som givetvis är duktig men helt saknar den erfarenhet som krävs för att bära detta lag på sin axlar. 

Gardner Minshew II rattar skeppet

Andrew Lucks pensionering är en av de mest hjärtskärande jag bevittnat. Om Luck hade dragit på sig hälften av de skador han åkte på under karriären hade han fortfarande spelat. Luck var helt underbar att se, kanske mest för sin härliga inställning och jargong när han blev hårt sackad eller tacklad, och hur han då berömde denna försvarsspelare med ett “good job big guy”. Eller hur han med sin vinnarskalle kunde tvinga tillbaka sitt lag i förarstolen för att sedan vinna matchen. Att Colts hade varit ett bättre lag med Luck råder ingen som helst tvekan, men med ersättaren Jacoby Brisset så känns läget ändå hyfsat under kontroll. 

I New Orleans kan jag ändå känna ett visst lugn gällande Drew Brees sex veckors frånvaro, och även till viss del en aning spänning. Detta för att de utöver sin hyfsat säkra reserv Teddy Bridgewater, även förfogar över superatleten Taysom Hill. 

Hill är listad som en QB, men är egentligen överallt på plan. Allt ifrån att spela på special teams till att utföra olika trickspel, och även spela wide receiver så är det med ett stort hopp om att Saints head coach Sean Payton öppnar upp hela gottepåsen gällande de spel som han har undanstoppat just för Taysom Hill. Payton har nämligen ända sedan de plockade upp Hill haft ett gott öga för honom och har öppet sagt att han sällan skådat en spelare med de olika färdigheter han besitter.

Nick Foles skulle i år äntligen få chansen att leda ett lag från start i och med lagbytet till Jacksonville Jaguars, men får nu själv stå på sidlinjen och bevittna lagets back-up försöka hålla säsongen vid liv. Foles med sitt nylagade nyckelben hoppas på att kunna vara tillbaka lagom till vecka 11. Om detta blir verklighet återstår att se, och fram tills dess så får sjätte runda-valet i årets draft Gardner Minshew II ratta skeppet vidare. 

Minshew har inlett sin NFL-debut på ett förvånansvärt bra sätt där han visat att han är mer än bara en tillfällig stand-in. Det är heller inte så att anfallskoordinatorn John DeFilippo begränsar Minshew till korta enkla passar, utan tillåter honom spela på riktigt. Med torsdagsmatchen mot Tennessee Titans färskt i minnet så har Minshew en underbar touch på sina djupa bollar och lägger dem precis där dem ska vara.

Med risk för att vara alldeles för tidig med ett utlåtande så tycker jag att han påminner lite om Tom Brady, ungefär samma längd och vikt, de är båda draftade i sjätte rundan (Brady 199:e valet och Minshew 178:e) och de båda fick hoppa i djupa delen av poolen tidigare än planerat. DeFilippo är heller ingen främling för att jobba med en back-up då det var precis det han gjorde med Eagles och Nick Foles säsongen 2017 det år de tog hem mästerskapet till Philadelphia. 

Mahomes går mot ännu ett MVP-år

I allt detta så kan vi konstatera att en bra back-up på QB-positionen är av allra största vikt för att inte hamna i en situation där man egentligen kan slänga hela säsongen i papperskorgen.

Vi har redan under de första två veckorna fått bevittna underbart quarterbackspel och inte minst från New England Patriots Tom Brady. Brady har till skillnad från många andra QB:s med samma karriärlängd varit förvånansvärt lite skadad. Detta beror först och främst på lagets fokus på bra linjespelare som skyddar sin stjärna, men även Bradys hängivenhet kring att ta hand om sin kropp för att ge sig de bästa förutsättningar att lyckas.  

Två av ligans unga förmågor som gör anspråk på att vara Bradys kronprinsar gör upp i helgen. I matchen Baltimore Ravens–Kansas City Chiefs så ska Lamar Jackson respektive Patrick Mahomes visa hur nya generationens QB spelar boll, och de har haft en kanonstart på säsongen.

Jackson tog över i Ravens då Joe Flacco presterade undermåligt, och den största skillnaden under de två första veckorna är sättet Jackson passat sönder sina motståndare på. 

Mahomes utsågs till fjolårets Mest Värdefulla Spelare, men spåddes av vissa att få en reaktion och ett mellanår i år. Inget hade kunnat vara mer fel då det ser ut som om han är på väg mot ännu en MVP-säsong. 

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:

LÄS VIDARE