Avslutade karriären – nu ska hon spela VM

avGustaf Ränkeskog

Publicerad:
Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

Hon tog en paus under ett års tid, men nu är Iza Rydfjäll tillbaka på innebandyplanen.

I dagarna belönades hon även med en plats i den svenska VM-truppen.

– Det har varit en jobbig tid, säger förra Iksu-spelaren.

På måndagsförmiddagen släppte förbundskaptenen Åsa Karlsson truppen inför stundande innebandy-VM. I truppen fanns bland annat sex VM-debutanter.

Där fanns också ett nygammalt namn – Iza Rydfjäll.

– Det ska bli fantastiskt kul! Det var inget jag trodde för ett halvår sen, säger Rydfjäll till Sportbladet.

”Hade ångrat mig annars”

För ett halvår sedan spelade inte den förra Iksu-spelaren innebandy alls.

Innan hennes sjätte SM-final med Iksu öppnade Iza Rydfjäll, 27, för att finalen skulle bli slutpunkten på hennes karriär – en karriär där hon varit Iksu trogen.

Sommaren 2018 meddelade hon sedan att hon lägger av.

Varför tog du det beslutet?

– Det krävs mycket motivation för att träna och spela varje dag, och jag hade varit med och vunnit det mesta. Jag fick motivationsbrist. Samtidigt ville jag testa jobbkarriären, det var inte möjligt på grund av innebandyn.

Samtal från Schweiz

Trots hennes avbrott från innebandyn syntes Rydfjäll till på Iksus träningar.

– Jag kunde inte hålla mig borta. Jag tränade när jag hade tid. Men att avstå från matchspel var tufft. Det har varit jobbigt.

Efter ett års frånvaro från sporten som varit hennes liv fick hon ett samtal från Schweiz.

– När chansen att spela i Schweiz kom kände jag att jag måste ta den. Jag hade ångrat mig annars.

– Jag har fått frågan tidigare från laget, men då ville jag inte lämna Sverige. När de hörde av sig nu så kändes det rätt. Jag behövde något nytt.

En annan bidragande faktor till flytten var hennes tidigare lagkamrat, och nära vän, Alice Granstedt som också fått frågan från samma klubb också tackat ja.

”Skiljer sig från Sverige”

I september gick flyttlasset till Zürich och nya klubbadressen Kloten-Dietlikon Jets. När Sportbladet når Iza Rydfjäll är det en träningsledig dag.

– Jag trivs väldigt bra här. Klubben har tagit emot oss med öppna armar och hjälpt till med både jobb och boende åt mig och Alice.

Klubben ligger för tillfället på en andraplats i schweiziska högstaligan och svenskorna har varit tongivande för lagets prestation.

– Innebandyn skiljer sig en del från hemma. Här är det mer fysiskt, medan det handlar mer om taktik och teknik i Sverige.

Efter en bra start på säsongen i Schweiz belönades Rydfjäll med en plats landslagstruppen till EFT, där man tog hem turneringen efter en finalseger mot Tjeckien.

Och nu är hon uttagen till VM som spelas i just Schweiz.

Kändes det oväntat?

– Inte vad jag hade trott när jag började spela igen, men när man spelar på den här nivån så har man ju en vinnarskalle och vill prestera så bra som möjligt och ha som mål att spela i landslaget.

Vad tror du om mästerskapet?

– Det är absolut guld som gäller, men det kommer bli det tuffaste mästerskapet hittills. Länder som Tjeckien och Schweiz närmar sig och Finland är alltid bra.

– Vi har ett jättebra lag med många nya ansikten. Mixen med både rutin och nytt är väldigt bra.

Innebandy-VM spelas i schweiziska Neuchatel mellan 7 och 15 december.

Publicerad: