Stämmer Frankrike – för att få hem krigsbarn

avTT

Foto: Maya Alleruzzo
Barn i lägret al-Hol i Syrien. Arkivbild från mars.

Morföräldrar till två franska barn som sitter i flyktingläger har vänt sig till Europadomstolen. Barnens mamma reste till Syrien för att ansluta sig till jihadister och nu vill morföräldrarna få hem barnen som är både sjuka och skadade.

Pojken, tre år och flickan, fyra år, samt deras mamma skadades under strider i al-Baghuz och har befunnit sig i lägret al-Hol i norra Syrien sedan tre månader tillbaka.

"Genom att vägra att ta hem mamman och de här två sjuka barnen som är skadade och i ett extremt svagt tillstånd, så utsätter Frankrike medvetet och avsiktligt dem för omänsklig och förnedrande behandling", uppger fyra advokater som vill pröva målet i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Omkring 60 till 80 barn med svensk anknytning tros befinna sig i lägret och frågan hur situationen för barn till IS-anslutna ska lösas har varit omdebatterad. Den svenske IS-rekryteraren Michael Skråmos sju föräldralösa barn befinner sig också i lägret och barnens morfar försöker för närvarande få dem därifrån. Franska familjer i liknande situationer har försökt få hem anhöriga som anslutit sig till terrorsekten IS genom Frankrikes rättssystem utan resultat.

Paris vägrar att ta emot franska IS-anhängare som rest till Syrien och Irak och om barnen tillåts återvända avgörs från fall till fall.

ARTIKELN HANDLAR OM