Yasin om ”AIK-läckan”: ’Jag är ingen golare’

avPer Bohman

Ahmed Yasin känner sig orättvist utpekad.

Den förre AIK:aren menar att Björn Wesström antytt att Yasin läckt startelvor – vilket lett till att mittfältaren blivit hotad.

– Hade jag varit en svag människa hade jag stått här och gråtit. Jag har fått höra att jag är en golare, säger Yasin.

– Det Yasin säger får stå helt och hållet för honom. Jag har inget att tillägga, svarar Björn Wesström.

När Fotboll Sthlm intervjuade Hammarbys Stefan Billborn i höstas avslöjade tränaren att han känt till AIK:s startelva när lagen möttes i derbyt våren 2018.

– De läckte i princip det till oss, sa Billborn.

Därefter startades en intensiv ryktesspridning om vem som skulle ha läckt elvan till rivalerna. Ett par dagar senare uttalade sig AIK:s sportchef Björn Wesström:

”Ja, det stämmer med dom uppgifterna som vi har också. Det är ett mycket märkligt och destruktivt sätt att försöka få effekt ur sin frustration och försöka straffa sina lagkamrater och sin klubb. Min bedömning är att det inte blir fler läckage från det hållet framöver och med det kommer jag inte kommentera det mer”, skrev Wesström i ett sms till Fotboll Sthlm.

”Skiter fullständigt i matchen”

Nu – över ett halvår senare – kommer en ny vändning i historien. Häckens Ahmed Yasin, som spelade i AIK under våren 2018, berättar efter onsdagens match mot Gnaget att han känner sig orättvist utpekad som ”läckan” i en slags improviserad och lätt kaotisk presskonferens.

– Jag skiter fullständigt i den här matchen, sa en märkbart upprörd Yasin och fortsatte:

– När jag drog från AIK till Qatar så fick jag höra från olika håll att jag var en golare som golat ner startelvan inför matchen mot Hammarby. Det var en reporter från Sportbladet som ringde och frågade om det stämde då, men jag blev helt chockad. De som känner mig vet att jag är till hundra procent proffsig.

Men enligt Yasin ska sportchefen Björn Wesström ha sagt att ”problemet är löst” angående läckan, och då syftat på att mittfältaren lämnat klubben.

– Det kan i så fall bara vara en spelare: jag! Så fansen fick reda på det och trodde det.

Men ingen i AIK gick väl ut och sa ditt namn?

– Ute i media sa de inte ”Yasin”, men att ”problemet är borta”. Det var bara en spelare som hade försvunnit från AIK: jag. Så vem annars?

– Det är inte rätt av Björn. Det var inte jag, säger 28-åringen som berättar att Stefan Billborn bekräftat för Yasins nära vän Jiloan Hamad att han inte fick elvan från den förre AIK:aren.

Yasin: ”De har inga pungkulor”

Yasin berättar att ryktesspridningen om honom ledde till hot – och att han hånades av publiken på Friends Arena när Häcken ställdes mot AIK under onsdagskvällen.

– Jag är inte rädd. Men jag fick hot från män utan bollar och utan pungkulor. Det kom från fejkade Instagram-konton. Det är inte fint, säger han och fortsätter:

– Det stod massa saker. ”Akta dig”, ”Kom inte till stan”. Men jag är inte rädd eller skraj. Det är jag inte. Men när de skriker och buar åt mig och kallar mig ”golare” under matchen. Ska ni bete er såhär mot mig?

Han är upprörd, besviken och, ja, förbannad.

– Det är irriterande. Vem är det sprider de här grejerna? De här ryktena? Vem har sagt namnet Yasin? Jag går inte ut och snackar sådär. Jag är den sista som golar.

– Jag älskar alla spelare i AIK som mina bröder. Jag har fortfarande kontakt med mina bröder, och även personalen, men att slänga det här på mig. Det är inte respekt.

Yasin berättar också att det fortfarande är någon som läcker AIK:s startelvor, vilket i hans ögon är ett bevis på att han inte är den skyldige.

– I dag, på väg från Göteborg till Stockholm med laget på tåget, så får två-tre spelare i laget meddelanden om AIK:s startelva. Vi får veta att de ska spela med fyrbackslinje. Så det här irriterar mig. Jag har spelat för AIK, vunnit SM-guld och då får folk visa respekt.

Wesström: ”Det får stå för honom”

Sportbladet har pratat med Björn Wesström.

– Det Yasin säger får stå helt och hållet för honom. Jag har inget att tillägga. Jag har ingen anledning till att göra en medial historia av det här. Inget intresse av det. Ahmed är inte AIK-spelare längre. Han blev svensk mästare förra året och vi är glada och stolta över det. Så mycket mer än det kan jag inte tillägga.

Men det han påstår: Att du och AIK skulle ha antytt att han läckt startelvan. Stämmer det?

– Det är inget som jag vill prata om såhär, oavsett vem det handlar om, för det är något man tar med personen direkt i så fall. Det blir väldigt hypotetiska resonemang. Så jag avstår.

Laddar Matchlista
ARTIKELN HANDLAR OM