Carina i Filipstad berättade om fattigdom – får gåva till jul

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ensamstående Carina Nilsson i Filipstad berättade om hur hon och de tre minsta barnen lever i fattigdom.

Nu får hon 10 000 kronor från Aftonbladets fond för behövande.

– Så välkommet! säger Carina Nilsson och tackar.

Filipstad har blivit symbol för svenska kommuner i djup kris efter flyktingvågen. I höstas belyste Aftonbladet situationen i granskningen När Sverige sviker.

Kostnaderna för barn som far illa skenar, i Filipstad lever mer än vart femte barn i fattigdom.

– Vår röst måste också höras, sade ensamstående mamman Carina Nilsson, 44.

Hon är arbetslös och lever på existensminimum. Hon bor med sina tre yngsta barn i en lägenhet i centrala Filipstad som hon fått via socialtjänsten.

– Det måste komma ut hur det egentligen är. Vi ska inte skämmas för det, berättade hon i en intervju i Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
Carin Nilsson, 44, är arbetslös och lever på existensminimum. Nu får hon och barnen 10 000 kronor ur Aftonbladets fond för behövande.

”Ryggen strejkar”

Hon berättar att det inte har hänt så mycket sedan sist. Hon har arbetstränat på restaurang, men ryggen strejkar ibland på grund av ett diskbråck.

Efter reportaget i Aftonbladet har hon fått fin respons, många har hört av sig med uppmuntrande ord, även personer som levt i samma situation som hon.

Hon har också fått lite pengar i gåva, bland annat från en gospelskör i Stockholm men också från några okända givare.

Carina säger att hon knappt vet hur hon ska tacka de okända men framför hälsningen och tacket genom tidningen.

Efter texten i Aftonbladet har Carina Nilsson och barnen fått lite pengar i gåva, bland annat från en gospelskör och från några okända givare.
Foto: JONAS BILBERG
Efter texten i Aftonbladet har Carina Nilsson och barnen fått lite pengar i gåva, bland annat från en gospelskör och från några okända givare.

”Får 10 000 kronor”

Carina Nilsson får nu 10 000 kronor från Stiftelsen Sixten Gemzells fond som förvaltas av Aftonbladet. Gemzell var kapten i det militära och testamenterade 1956 aktier till tidningen som han uppskattade. Hans önskan återkommer i stadgarna:

“Fonden har till ändamål att ekonomiskt bistå sådana personer, som oförvållat råkat i ekonomiska svårigheter eller belöna sådana, som utfört en prestation av sådant slag att styrelsen finner vederbörande värda en uppmuntran.”

När hon får beskedet på telefon är hon mitt uppe i hämtningen av minsta dottern, och måste gå undan lite för att kunna höra. Sedan säger hon:

– Oj, säger hon och skrattar, herregud! Ja, det är så välkommet! För jag har några julklappar kvar och vet inte hur det ska gå runt.

1 av 3 | Foto: JONAS BILBERG
Carin Nilsson, 44, är arbetslös och lever på existensminimum. Nu får hon och barnen 10 000 kronor ur Aftonbladets fond för behövande.

”Det är skamligt”

Hon berättar att hon nyligen skrev till Filipstads kommun och ansökte pengar ur en fond.

– Jag skrev om mig själv och barnen, att jag söker för att få fira en fin jul med barnen, och allting. 270 kronor fick jag!

– Jag ringde till dem och sa: Ni kunde ha sagt från början att vi inte har pengar att dela ut. Då hade jag inte satt mig ner och fyllt i. Jag var så besviken och arg... om det är meningen att jag och fem barn ska fira jul på 270 kronor! Det är skamligt!

Carina säger att om det inte vore för barnen hade hon nog flyttat ifrån kommunen.

– Men barnen känner sig trygga här, de har kompisar här, är uppväxta här, så jag rör inte på mig.

Hur nästa år kommer att te sig vet hon inte än. Om hon får ett jobb eller praktikplats, hur ryggen ska hålla. I vart fall blir det nu jullov med barnen, som kommer att vara hemma allihopa i olika omgångar.

Aftonbladets bidrag, ursprungligen från den gamle kaptenen, kommer verkligen till glädje och som en uppmuntran, säger hon.

– Både jul och nyår kommer att bli räddad!

Publicerad:

LÄS VIDARE