Nytt nattligt utegångsförbud i Chile

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En polis vid en utbränd tunnelbanestation i Chiles huvudstad Santiago.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
En polis vid en utbränd tunnelbanestation i Chiles huvudstad Santiago.

Chile utlyser utegångsförbud i huvudstaden Santiago för andra natten i rad efter fortsatta sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Utegångsförbudet natten till måndagen gäller från klockan 19 lokal tid, midnatt svensk tid. Alla invånare "ska då vara lugna och stanna hemma", sade general Javier Iturriaga som har utsetts till chef för det nationella försvaret av president Sebastián Piñera.

Omkring 10 000 poliser var utkommenderade för att kontrollera utegångsförbudet som rådde natten till söndagen.

Bränder och kravaller

Oroligheterna som skakat Santiago har utlösts av höjda biljettpriser i kollektivtrafiken. Nära hälften av Santiagos sex miljoner invånare reser dagligen med tunnelbanan. Höjningen på motsvarande cirka 50 öre per resa i rusningstrafik skulle enligt kritiker slå hårt mot den fattigare delen av befolkningen.

Protesterna inleddes med studentdemonstrationer för två veckor sedan. Anlagda bränder, stoppad gatutrafik och kravaller har följt.

När mörkret föll på lördagen utlyste militären utegångsförbud i Santiago. För första gången sedan Chiles återgång till demokrati 1990, efter Augusto Pinochets militärdiktatur, kommenderades soldater ut för att patrullera huvudstadens gator.

Bred protest

President Piñera utfärdade i fredags undantagstillstånd i Santiago. Samtidigt lovade han i ett tv-sänt tal att den nya tunnelbanetaxan ska dras tillbaka. Men det som ursprungligen var en reaktion mot prishöjningarna har utvecklats till en bredare protest mot ojämlikhet och presidentens besked räckte inte för att förhindra nya protester under natten.

Även i städerna Valparaíso och Concepción har studenter gått ut på gatorna i protest mot regeringens ekonomiska politik.

I samband med protesterna har två personer omkommit och en skadats svårt i en brand i en affärslokal. Branden i kedjan Walmarts butik i södra Santiago inträffade tidigt på söndagsmorgonen.

Publicerad: