Offensiv miljöpolitik är omöjlig med Alliansen

Replik från V i Stockholm om MP och det grönblåa samarbetet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om nu MP ska sälja sig till den hårdföra högerpolitik som  Alliansen i Stockholm står för så borde de väl åtminstone få några reella framsteg för det? Men icke, skriver Rikard Warlenius.
Foto: PER-OLOV SÄNNÅS (Montage)
Om nu MP ska sälja sig till den hårdföra högerpolitik som Alliansen i Stockholm står för så borde de väl åtminstone få några reella framsteg för det? Men icke, skriver Rikard Warlenius.

DEBATT

REPLIK. Lorentz Tovatt (MP) anklagar S och V för att vara ointresserade av klimatpolitik och använder det som skäl till att Mp nu sållat sig till högeralliansen i Stockholm.

Det är möjligen en bra retorik för att försöka hålla kvar de miljöpartistiska väljare som blev ytterligt besvikna när deras röst användes till att föra Moderaterna till makten.

Men det finns ett mer grundläggande problem med Tovatts historieskrivning: den är inte sann. Vänsterpartiets invändningar mot Mp:s lista på ”segrar” är inte att de frågorna är oviktiga. Tvärtom – vi tycker att de är så viktiga att vi tillsammans med MP hjälpte till att driva igenom de flesta av dem redan under föregående mandatperiod.

Det var tillsammans med V och S som klimatstrategierna togs, som ett Fossilbränslefritt Stockholm fick ett slutdatum tio år tidigare, och som motståndet mot kolkraftverk, flygplatser och nya motorvägar tog form. Nästan samtliga av de punkter som MP nu påstår sig ha vunnit var redan vunna – och hade fortsatt att vara det i ett rödgrönt minoritetsstyre i Stockholm.

Vad som gör oss besvikna och bekymrade är att det inte blev fler framgångar på miljöområdet. Om nu MP ska sälja sig till den hårdföra högerpolitik som
Alliansen i Stockholm står för så borde de väl åtminstone få några reella framsteg för det? Men icke.

Däremot kommer priset att visa sig högt. Tovatt påstår att Mp kommer ”fortsätta kämpa för att utjämna sociala skillnader och mot segregation och klyftor i Stockholm”. Tydligen ska de göra det genom att säkra makten åt de moderater som genomfört rekordstora utförsäljningar av allmännyttiga hyresrätter och som på den allra första presskonferensen pekade ut nya utförsäljningar.

Tydligen ska de göra det med ett kulturborgarråd som i sin första intervju tänker högt om att privatisera biblioteken. Tydligen ska de göra det med ett finansborgarråd som ser det som en prioriterad uppgift att sänka skatten och ”minska lånebördan”.

Det är inte trovärdigt. Det innebär ytterst få faktiska framsteg på miljöområdet köpt till priset av en högerpolitik som kommer att dra isär Stockholm ännu mer och skapa större klyftor och mer segregation – exakt samma sak som hände förra gången Alliansen styrde i Stockholm.

Jag tror inte att det var vad Miljöpartiets väljare hoppades på, men än värre innebär det fyra förlorade år för en mer offensiv miljöpolitik som skulle krävt de satsningar och investeringar som en politik för skattesänkning och ”minskad skuldbörda” omöjliggör.

Jag kan lugna Tovatt med att Vänsterpartiets intresse för klimatfrågor är genuint, och de väljare som inte känner sig hemma i att tillhöra ett Alliansparti är välkomna till ett parti som även Naturskyddsföreningen rankar som mer offensivt i miljöfrågor än Mp.

I ETC:s intervju med avgående språkröret Gustav Fridolin säger han att MP måste bli bättre på att visa att ”solidaritet med miljö och klimat måste hänga ihop med solidaritet för människor” och att ”miljöpolitiken måste hänga samman med en rättvisepolitik”.

Det tycker vi med, men det är omöjligt att göra tillsammans med Stockholmsmoderaterna.


Rikard Warlenius, Vice gruppledare Vänsterpartiet Stockholms stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE