Mopsen vann över Paulsen – i känslor

Jag undrar hur många röster Marit Paulsen skänkte Sverigedemokraterna i söndags.

I förstone såg det förstås ut som ännu en seger över en babblande, okunnig och ohederlig sverigedemokrat. Paulsens motståndare hette Kristina Winberg, partiets förstanamn i EU-valet, ­presenterad som en ”alldeles vanlig människa”.

Hon verkade snarare vara en parodi på vimsig hemmafru.

Hon slängde ur sig en massa halvsanningar, osanningar och lösa påståenden. Folkpartisten och EU-veteranen Paulsen, som en gång gjorde politisk karriär som ett slags bondmora, stod drottninglik och högdragen i ”Agendas” studio och läxade upp Winberg.

– Vad i Herrans namn! sa Paulsen när Winberg vräkte ur sig något särskilt dumt.

Winberg uttryckte oro för att länder som står på mycket lägre ekonomisk nivå än Sverige ska bli medlemmar i EU. Paulsen svarade med att docera om ”Köpenhamnskriterierna”.

– De får inte komma in förrän de har rätt struktur och rätt organisation i sitt land.

Jaha, tänkte några tusen tittare. Syftar Marit Paulsen på Grekland då? Eller ­Rumänien?

Så fortsatte det. Winberg påminde om en ­liten mopsande hund, och över henne tronade Paulsen som en klippa av ointaglig auktoritet.

Och efteråt kom jublet i sociala medier, ännu en sverigedemokrat tillplattad, och som vanligt mobiliserade ­någon tidning en akademiker som förklarade hur fel sverigedemokraten hade haft.

Men det var mopsen som vann.

Inte i sakfrågorna, men i känslor och i känslan att ta fram ämnen som överheten inte vill prata om.

– Du ser ju själv att tiggeriet har ökat i Sverige, sa Winberg.

– Det har ökat över hela Europa, svarade Paulsen.

Är det ett argument för EU?

Jag kan förstå att det låste sig för Paulsen. Det går inte att debattera med folk som struntar i fakta och vräker ur sig det ena lösa påståendet efter det andra, som skamlöst vränger verkligheten ­efter egna syften. Ändå är det en debatt som anständiga ­politiker måste ta.

Politik är fakta. Men politik är framför allt känslor, passioner och drömmar.

Ge oss en bild av Europa! Av Sverige. Ge oss en bild av framtiden. Ge oss något att kämpa för. Man vinner inte över högerpopulister genom att snorkigt hålla upp ”Köpenhamnskriterierna”.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM