Ikonen väljer att sluta – efter skadehelvetet

Kuskkarriären över för Jan Norberg: ”Vill inte bli någon pajas i loppen”

avDaniel Söderbäck

Foto: THOMAS BLOMQVIST, DAVID SCHREINER/TR BILD
Jan Norberg.

Efter 2 436 segrar som kusk och fjolårets skadehelvete:

Jan Norberg, 73, väljer att avsluta karriären som kusk.

– Ska jag köra lopp måste jag vara alert, det kan jag inte vara när kroppen inte är med mig, säger han till Trav365.

73-årige travikonen Jan Norberg har under stora delar av karriären varit förskonad från skador – fram till 2018.

I mars var Jan Norberg inblandad i en mycket otäck olycka på hemmabanan Umåker. Hästen Bork Faxa fastnade i sina egna skydd mitt i loppet och stöp i backen, vilket ledde till att 73-åringen slungades ur sulkyn.

Bröt bäckenet

Han fördes till sjukhus med frakturer på bäckenet, handleden och flera revben.

På lasarettet blev han kallad ”Stålmannen” och var snabbt tillbaka i sulkyn för att köra lopp. I mitten av november slog oturen till igen.

Jan Norberg skulle ut och köra ett träningsjobb med, Bork Faxa, samma häst som han var med om olyckan med på Umåker. Hästen sparkade bakut, sprang in i en bil och Jan Norberg fick en flygtur. 73-åringen fick hämtas med ambulans med en bruten lårbenshals.

– Det är inget att skryta med, jag mår lite bättre, men det är ingen lek det här, sa Jan Norberg till Trav365 då och fortsatte:

– Köra bara för att köra och sitta som en jäkla hösäck mitt i högen är inget för mig. Jag ska inte avsluta min karriär som någon jäkla pajas. Nu är jag ihopspikad och ihopskruvad, det är ju som en jäkla bilverkstad när de håller på med mig. Det finns ju ett liv på sidan av också.

”Inte fullt återhämtad”

Under tisdagen meddelade Umåkers travbana på sin hemsida att Jan Norberg väljer att avsluta karriären som kusk och fokusera på jobbet som tränare.

”Han säger själv att han inte känner sig fullt återhämtad fysiskt efter de senaste olyckorna och vill inte bli någon ”pajas” i loppen. Han kommer dock att pula vidare med sina hästar hos Stefan Johansson och kommer även emellanåt att hjälpa Umåker, bla med tipsprogrammet Upp eller Ner”, skriver banans vd Robert Karlsson.

”Måste vara alert”

När Trav365 når Jan Norberg utvecklar han sitt resonemang.

– De smällarna jag fick i fjol var inte att leka med. Ska jag köra lopp måste jag vara alert och det kan jag inte när kroppen inte är med mig. Det är inte hela livet att inte köra lopp, jag har ett annat liv vid sidan som är underbart.

Jan Norberg har slängt bort både rullatorn och de båda kryckorna. Nu stödjer han sig på en krycka när han är ute och går efter smällen i november.

– Det går åt rätt håll, men nu har jag tagit beslutet att sluta köra, men jag kommer aldrig i helvete lämna travet, säger han som kommer fortsätta att träna hästar.

”Då brast det för mig”

Under den långa karriären vann Jan Norberg 2 436 kusksegrar och körde över 20 000 lopp. Han blev kuskchampion 41 gånger och vann kallblodskriteriet med två egna uppfödningar och Derbyt.

Men när han ska ge den mest känslosamma segern landar allting på segern med Nahar den 25 november 2017 på hemmabanan Umåker.

– Jag har aldrig tidigare gråtit i vinnarcirkeln tidigare men då brast det för mig. Nahar föll mig i hjärtat. Jag har en tavla uppsatt på väggen hemma från Umåker och det är från den segern. Jag kan lova dig att det inte kommer upp någon tavla bredvid, säger Norberg,

Han hyllar även Robert Bergh som gav honom många chanser.

– Robert är en vän och jag är så fruktansvärt tacksam att han har ställt upp på mig och att jag har fått köra så fina hästar. Han gav mig chans på chans och det var inte hästarna i b-laget jag fick köra. Han är en stor del i mina framgångar som kusk.

Den 16 februari kommer Jan Norberg att tackas av vid Umåkers egna travgala.

– Jag har sagt till Robert på Umåker att han bara ska göra något litet av det, ha ha.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar